Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Ήρωνας ο Αλεξανδρινός

 

Ο Ήρωνας από την Αλεξάνδρεια πιθανότατα έζησε τον πρώτο αιώνα μΧ Ήταν σπουδαίος μηχανικός γεωμέτρης και φυσικός. Πιθανότατα κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή την οποία ονόμασε αιολόσφαιρα. Ήταν μελετητής του έργου  του περίφημου μηχανικού Κτησίβιου, τον οποίο διαδέχτηκε στη διεύθυνση της Ανωτάτης Σχολής Μηχανικών της Αλεξάνδρειας. Στις εφευρέσεις


του περιλαμβάνονται το περίφημο τηλεβόλο (βαλίστρα), το οδόμετρο, τον πίδακα και το βαρούλκο. Οι κατασκευές αυτές ήταν βελτιώσεις προηγούμενων ανάλογων κατασκευών του Αρχιμήδη και του Κτησίβιου.

Στο έργο του «Πνευματικά» καταγράφονται οδηγίες κατασκευής πυροσβεστικών αντλιών και του  μουσικού οργάνου με το όνομα Υδραυλίδα. Ήταν μια κατασκευή που παρήγαγε μουσικούς ήχους με βάση τις αρχές της Υδροστατικής.  Άλλα συγγράμματα του Ήρωνα είναι το περί «Αυτοματοποιητικής» στην οποία περιγράφει την κατασκευή αυτομάτων μηχανών και «Διόπτρα». Η διόπτρα του Ήρωνα είναι οπτικό όργανο που μετρούσε γωνίες και αποστάσεις. Ήταν βελτίωση ανάλογου κατασκευής του Αρχιμήδη. Υπάρχει η φήμη ότι ο Αστρονόμος Ίππαρχος τροποποίησε τη διόπτρα μετατρέποντας την σε τηλεσκόπιο.

Ο Ήρωνας ήταν βαθύς γνώστης της Γεωμετρίας. Μελέτησε, σχολίασε και επέκτεινε το έργο του Ευκλείδη «Στοιχεία». Ανάμεσα στις πρωτότυπες μαθηματικές αποδείξεις του περιλαμβάνεται ο τύπος που φέρει το όνομα του Ε = [τ( τ –α )(τ – β)( τ - γ )] με τον οποίο υπολογίζουμε το εμβαδόν τριγώνου όταν γνωρίζουμε τις πλευρές του. Παρουσιάζουμε τη σύγχρονη τριγωνομετρική  απόδειξη του θεωρήματος σε σκαναρισμένο αντίγραφο.

Τελευταίο χειρόγραφο έργο του Ήρωνα που θα αναφέρουμε είναι τα «Μετρικά». Θεωρείτο χαμένο μέχρι το 1896, όταν ανακαλύφθηκε αντίγραφο του στη Βιβλιοθήκη του Σουλτανικού Ανακτόρου στην Κωνσταντινούπολης. Ο Ήρωνας, στο έργο του αυτό, δεν αποδεικνύει μόνο γεωμετρικά θεωρήματα, αλλά αναλύει τις πρακτικές εφαρμογές τους στην επίλυση προβλημάτων σε μηχανικές κατασκευές.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου