Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Δώρος Λοϊζου Βάσος Λυσσαρίδης 30 Αυγούστου 1974

 Οι σφαίρες που σκότωσαν τον Δώρο προορίζονταν για τον γιατρό.


Η ΕΟΚΑΒ είχε παλιούς λογαριασμούς μαζί του γιατί ήταν ο αρχηγός της αντίστασης καιαγωνίστηκε στο πλευρό του αρχιεπισκόπου Μακαρίου για προάσπιση της νομιμότητας. Και όχι μόνο. Στις μαύρες μέρες της εισβολής και του μεταπραξικοπήματος,  ο γιατρός στις 15 Αυγούστου 1974 στη σύσκεψη στο Γραφείο Τύπου και πληροφοριών απέτρεψε την υπογραφή της διχοτόμησης μέσω πολυπεριφερειακής ομοσπονδίας. Στάθηκε όρθιος μπροστά στα αυτόματα της ΕΟΚΑΒ και ζήτησε αγώνα για ελευθερία. Το μαύρο πρόσωπο του φασισμού κτύπησε 15 μέρες  αργότερα. Ο Δώρος Λοίζου θυσιάστηκε για ψωμί και ελευθερία. Για κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία από την τουρκική κατοχή.  Δώρος και Βάσος Λυσσαρίδης

ήταν και είναι η απροσκύνητη πρωτοπορία των εθνικών και των κοινωνικών αγώνων. Όπως είπε και ο γιατρός λίγο μετά την απόπειρα: Οι ιδέες δεν δολοφονούνται.

 Κάτω από την επικεφαλίδα της εφημερίδας της ΕΔΕΚ ΤΑ ΝΕΑ έγραφε: Έπαλξη Εθνικών και Κοινωνικών Αγώνων. Η ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη εμπνεόταν από ένα αληθινό πατριωτισμό και όχι από τον κίβδηλο πατριωτισμό της ΕΟΚΑΒ που ξεπούλησαν την Κύπρο στο όνομα της Ελλάδας και της Ένωσης. Σοσιαλισμό  και Ελευθερία. Έτσι απλά. Δώρος Λοίζου ο απροσκύνητος , ο Λεύτερος, που έριξε τα μαλλιά του πίσω για να διεκδικήσει ψωμί και ΛΕΥΤΕΡΙΑ. Χρέος μας και καλύτερο μνημόσυνο για το Δώρο ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής, για προάσπιση της Κυπριακής  Δημοκρατίας, για να φύγει η σημαία της ντροπής από τον Πενταδάκτυλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου