Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Τσιελεπής ή Μαυρογιάννης; Ποιος λέει την αλήθεια; Αποδέχτηκε η Τουρκία κατάργηση των εγγυήσεων;

 Ο Τουμάζος Τσιελεπής -διεθνολόγος, επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ δήλωσε επανειλημμένα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποκάλυψε στον Προέδρο Αναστασιάδη ότι η Τουρκία του επέδωσε εμπιστευτική επιστολή στις 6/7/2017 στην οποία δεχόταν κατάργηση των εγγυήσεων. Στο αφήγημα αυτό στηρίζεται η επίμονη πολιτική του ΑΚΕΛ ότι ενώ η Τουρκία δέχτηκε κατάργηση των εγγυήσεων ο Αναστασιάδης εγκατέλειψε τις συνομιλίες και απέτρεψε  λύση του Κυπριακού. Το ουσιώδες ερώτημα που προκύπτει από την φορτική θέση του ΑΚΕΛ να επιρρίπτει στη  δική μας πλευρά τη μη λύση του Κυπριακού το 2017 είναι:

« Αποδέχτηκε η Τουρκία κατάργηση των εγγυήσεων στο Γκραντ Μοντανά το 2017;»

Την απάντηση στο καίριο αυτό ερώτημα δεν θα τη δώσω εγώ αλλά ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ¹ για τις προεδρικές εκλογές του 2023 Α. Μαυρογιάννης. Στις 2 Αυγούστου 2022 ο κ. Μαυρογιάννης έδωσε συνέντευξη στην δημοσιογράφο Ελένη Βρετού στο πρόγραμμα «πρωινό δρομολόγιο» μεταξύ 7:55 – 8:20 π.μ. Άκουσα ξανά την εν λόγω συνέντευξη  στο audio on demand και απομαγνητοφώνησα σημαντικό μέρος της για να απαντήσω το πιο πάνω ερώτημα. Παραθέτω τα σχετικά αποσπάσματα της απομαγνητοφώνησης.

Απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη Μαυρογιάννη

1ο Απόσπασμα

Ελένη Βρετού: Δεν διαφωνούσατε…Δεν έχω αντιληφθεί με βάση αυτά που μας είπατε να διαφωνούσατε με κάποιους χειρισμούς…λέτε πήγαμε στο δείπνο και στο δείπνο η τουρκική πλευρά ήτανε άκαμπτη δεν συμφωνούσε…

Μαυρογιάννης: Ναι μα δεν είναι τόσο μηχανικά τα πράγματα. Τώρα μιλούσαμε για ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Γενικός Γραμματέας δεν μας είπε ότι αυτό το έγγραφο καταργεί τις εγγυήσεις. Μας είπε ότι είναι ένα έγγραφο για το θέμα αυτό. Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν υπάρχει το άτυπο έγγραφο, το ερώτημα είναι κατά πόσο η θέση που εξέφρασε η Τουρκία, οδηγούσε στην κατάργηση των εγγυήσεων και στην πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων . Το βράδυ στο δείπνο όταν ο Γ.Γ. δοκίμασε να πει, να διατυπώσει αν θέλετε την στρατηγική συμφωνία, με βάση τις συζητήσεις και αναφέρθηκε στην κατάργηση των εγγυήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι δεν είναι αυτή η θέση μας. Και του είπε ο Γ.Γ. «συγγνώμη, παρεξήγηση. Νόμιζα ότι από αυτά που μου είχατε πει, αν το πρότεινα αυτό το πράγμα θα το δεχόσασταν».

………………………………………………………………………………………………………

2ο Απόσπασμα

Ελένη Βρετού:  Αλλά πάντως κ. Μαυρογιάννη ότι και να πούμε η δική σας εκδοχή, που συμπίπτει με αυτή του προέδρου της Δημοκρατίας, διαφέρει πάρα πολύ από το αφήγημα του ΑΚΕΛ.

Μαυρογιάννης: Σε τι διαφέρει;

Ελένη Βρετού: Για τις ευθύνες στο Γκραντ Μοντάνα και για…. ναι 

Μαυρογιάννης: Κοιτάξτε οι ευθύνες είναι θέμα ….

Ελένη Βρετού: τον τρόπο που διαπραγματευτήκαμε… Και για το τί είχε προτείνει η Τουρκική πλευρά…

Μαυρογιάννης: Όχι κ. Βρετού, νομίζω αυτά είναι υπερβολές και προσπάθειες που κάνουν μερικοί να δείξουν ότι υπάρχει δραστική διαφορά ανάμεσα σε μένα και στο μεγάλο κόμμα της αριστεράς που στηρίζει την υποψηφιότητα μου. Απ’ όλα όσα είπαμε τώρα, μπορεί να πει κανείς ότι εκεί που υπάρχει μια μικρή διαφορά είναι στο ότι ο κ. Τσελεπής είπε ότι η πληροφόρηση του είναι ότι το άτυπο έγγραφο που είχε η Τουρκία στη διάθεση της και στο οποίο έκανε αναφορά ο Γ.Γ. πρόβλεπε την κατάργηση των εγγυήσεων. Εγώ δεν έχω δει κάτι τέτοιο, ούτε ο Γ.Γ. είπε κάτι τέτοιο,…….

Συμπεράσματα

1.       Ο Μαυρογιάννης σαφώς και κατηγορηματικώς διαψεύδει τον Τσιελεπή αφού ρητώς αναφέρει ότι: « Ο Γενικός Γραμματέας δεν μας είπε ότι αυτό το έγγραφο καταργεί τις εγγυήσεις.»

2.       Ο Μαυρογιάννης δηλώνει την κάθετη, σχεδόν οργίλη,  άρνηση του Τσαβούσογλου να δεχτεί κατάργηση των εγγυήσεων με τα ακόλουθα λόγια: «Το βράδυ στο δείπνο όταν ο Γ.Γ. δοκίμασε να πει, να διατυπώσει αν θέλετε την στρατηγική συμφωνία, με βάση τις συζητήσεις και αναφέρθηκε στην κατάργηση των εγγυήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι δεν είναι αυτή η θέση μας. Και του είπε ο Γ.Γ. «συγγνώμη, παρεξήγηση. Νόμιζα ότι από αυτά που μου είχατε πει, αν το πρότεινα αυτό το πράγμα θα το δεχόσασταν».

3.       Ο Γ.Γ. των Η.Ε. έσπευσε να απολογηθεί στην τουρκική πλευρά απλώς και μόνο γιατί τόλμησε να θέσει το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων. Μάλιστα απόδωσε την αναφορά του στην κατάργηση των εγγυήσεων σε… παρεξήγηση. Μια παρεξήγηση όμως που ο κ. Τσιελεπής με μια ακατανόητη επιμονή θέλει να παρουσιάσει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός.

4.       Ο Μαυρογιάννης ρητώς αναφέρει την διαφωνία του με την εκδοχή Τσελεπή περί τουρκικού εγγράφου για κατάργηση των εγγυήσεων με τα ακόλουθα λόγια:

«ο κ. Τσελεπής είπε ότι η πληροφόρηση του είναι ότι το άτυπο έγγραφο που είχε η Τουρκία στη διάθεση της και στο οποίο έκανε αναφορά ο Γ.Γ. πρόβλεπε την κατάργηση των εγγυήσεων. Εγώ δεν έχω δει κάτι τέτοιο ούτε ο Γ.Γ. είπε κάτι τέτοιο»

Είναι γεγονός ότι ο κ. Μαυρογιάννης χαρακτηρίζει την διαφορά του με τον κ. Τσιελεπή ως μικρή. Αυτό το κάνει όμως για λόγους αβροφροσύνης προς το μοναδικό ως σήμερα κόμμα που υποστήριξε την υποψηφιότητα του. Είναι υποχρεωμένος να πει την αλήθεια, από την άλλη όμως προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, για προφανείς λόγους, ότι οι διαφορές του με το κόμμα της αριστεράς  είναι μικρές και επουσιώδεις. Ο κάθε άνθρωπος όμως, που διαθέτει στοιχειώδη νοημοσύνη, μπορεί να κρίνει που βρίσκεται η αλήθεια….

Σημειώσεις

1.       Αναφέρω τον κ. Μαυρογιάννη ως υποψήφιο του ΑΚΕΛ και όχι ως «ανεξάρτητο υποψήφιο» γιατί μέχρι στιγμής το ΑΚΕΛ είναι το μοναδικό κόμμα που υποστηρίζει την υποψηφιότητα του.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου