Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Αναπάντητο Θεολογικό Ερώτημα

 Από πολλά χρόνια έχω το πιο κάτω Θεολογικής Φύσεως ερώτημα, στο οποίο ουδέποτε μου δόθηκε μια ευθεία και σαφής απάντηση. Αν κάποιος μπορεί να το απαντήσει, με βάση την ορθόδοξη θεολογία, περιμένω την απάντηση του.

Το πλαίσιο

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Θεολογία ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε εκ «Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου» Έχει δύο Φύσεις την ανθρώπινη και τη Θεϊκή οι οποίες έχουν ενωθεί  άτρεπτα, ασύγχυτα και αδιαίρετα εξ’ άκρας συλλήψεως στο Θεανδρικό του πρόσωπο. Είχε δύο θελήσεις την ανθρώπινη και τη Θεϊκή, η πρώτη όμως ελεύθερα υποτασσόταν στη δεύτερη. Ο Ιησούς ήταν αναμάρτητος.  Ως δεύτερο πρόσωπο της Θεϊκής Τριάδος γεννήθηκε από τον Θεό Πατέρα, όμως υπήρχε πάντοτε ( Άμα Πατήρ άμα υιός ) . Ως άνθρωπος σαρκώθηκε από την Παρθένο Μαρία, η οποία δέχτηκε ελεύθερα την ενέργεια του Τρίτου Προσώπου της Θεϊκής Τριάδος.

Ως άνθρωπος ο Ιησούς πέρασε εννέα μήνες ως έμβρυο στη μήτρα της Παρθένου Μαρίας. Ακολούθως πέρασε τη βρεφική, την παιδική, και την εφηβική ηλικία. Ως νεαρός άνδρας βαφτίστηκε από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο σε ηλικία τριάντα ετών (Λουκάς Γ 23). Η Δημόσια δράση του διάρκεσε τρία έτη με βάση την παραδοχή των περισσότερων Θεολόγων. Άρα ο Ιησούς ήταν τριάντα τριών ετών όταν πέθανε επί του σταυρού.

Η σταύρωση του Ιησού δεν ήταν ένα αναγκαστικό γεγονός, αλλά αποτέλεσμα των πιο κάτω αιτιών που συνδυαστικά οδήγησαν στην θανάτωση του:

1.       Της συνομωσίας του Ιουδαϊκού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Καϊάφα, για σύλληψη και θανάτωση του Ιησού.

2.       Της προδοσίας του Ιούδα, που οδήγησε στη σύλληψη και την παράνομη δίκη του Ιησού.

3.       Της συνέργειας του διαβόλου ο οποίος παρακίνησε τον Ιούδα να προδώσει τον Ιησού.

4.       Στην επικύρωση της ανυπόστατης και άδικης καταδίκης του αθώου Ιησού από τον Πιλάτο, που ενεργούσε ως αντιπρόσωπος της Ρωμαϊκής εξουσίας στην Ιουδαία.

Το ερώτημα

Αν ο Ιησούς δεν πέθαινε επί του σταυρού για ένα από τους πιο κάτω λόγους:

-  είτε γιατί ο Πιλάτος στεκόταν στο ύψος του και δεν επικύρωνε την άδικη καταδίκη. 

- είτε γιατί ο Ιούδας δεν άφηνε τον εαυτό του να καταληφθεί από το διάβολο και απέφευγε την προδοσία

- Είτε γιατί ο διάβολος συνειδητοποιούσε ότι δεν τον συνέφερε η σταύρωση του Ιησού γιατί χωρίς σταύρωση δεν υπάρχει θάνατος και χωρίς θάνατο δεν υπάρχει Ανάσταση. 

- Είτε γιατί το Ιουδαϊκό Συμβούλιο αποφάσιζε να κάνει μια κανονική δίκη με τήρηση των δικονομικών κανόνων που επιβάλλει η Τορά και όχι μια δίκη παρωδία 

είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο:

 Ο Ιησούς θα συνέχιζε να μεγαλώνει ηλικιακά όπως όλοι οι άνθρωποι; Θα γινόταν δηλαδή σταδιακά από νέος μεσήλικας και στο τέλος θα πέθαινε από γηρατειά όπως επιβάλλει η ανθρώπινη φύση; 

 Ή εναλλακτικά, ως αθάνατος Θεός κατά τη θεϊκή του φύση , θα ζούσε μέχρι σήμερα ανάμεσα μας,  χωρίς να γνωρίσει το γήρας και το θάνατο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου