Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Η Γνωστική¹ θέση για τον Ιούδα. Το φοβερό μυστικό του δωδέκατου αποστόλου.

 Στην προσπάθεια μου να μελετήσω την περίπτωση του Ιούδα Σίμωνος Ισκαριώτη και την άποψη των ανθρώπων γι’ αυτόν, έπεσα σε κάποια κείμενα με γνωστικές επιρροές που προσπάθησαν να δικαιώσουν και να ηρωοποιήσουν την απαράδεκτη στάση του. Δεν υιοθετώ τα κείμενα αυτά, απλώς  παραθέτω μια σύνοψη τους για να σας παρουσιάσω το περιεχόμενο τους.

περὶ ᾿Ιούδα τοῦ γενομένου ὁδηγοῦ τοῖς συλλαβοῦσι τὸν ᾿Ιησοῦν,  ὅτι κατηριθμημένος ἦν σὺν ἡμῖν καὶ ἔλαχε τὸν κλῆρον τῆς διακονίας ταύτης….Μετάφραση: Περί του Ιούδα που έγινε οδηγός αυτών που συνέλαβαν τον Ιησού. Αυτός ήταν αριθμημένος ανάμεσα στους δώδεκα μαθητές και σε αυτόν έτυχε ο κλήρος αυτής της διακονίας ( αποστολής) Πράξεις Αποστόλων Α 16-17

Η γνωστική διδασκαλία για τον Ιούδα Ισκαριώτη

Οι γνωστικοί δίδασκαν ότι η αποστολή του Χριστού δεν μπορούσε να εκπληρωθεί χωρίς τον Ιούδα. Για το ρόλο του δωδέκατου αποστόλου διδάσκουν   τα ακόλουθα: Όταν ο Θεός Λόγος, το δεύτερο πρόσωπο της Θεϊκής Τριάδας ενσαρκώθηκε, πέρασε από την απανταχού παρουσία στη φθορά της σάρκας, από την αιωνιότητα στην ιστορία, από την άφατη ευδαιμονία της θεότητας στην θλίψη, τον πόνο και το θάνατο. Μια τέτοια θυσία εκ μέρους τηςθεότητας απαιτούσε την αντίστοιχη θυσία εκ μέρους της ανθρωπότητας. Η Ουράνια τάξη πραγμάτων πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη γήινη² και αντίστροφα. Ως άνω, ούτως κάτω, ως κάτω, ούτως άνω." Ένας άνθρωπος εκπροσωπώντας όλους τους ανθρώπους έπρεπε να προβεί σε μια θυσία αντάξια. Ο Λόγος είχε ταπεινωθεί ως τον εξανθρωπισμό. Ο Ιούδας, ο μαθητής του Λόγου μπορούσε να ταπεινωθεί ως την προδοσία, χειρότερη μορφή ατιμίας και να κατοικήσει αιώνια στο πυρ το εξώτερο. 


Ο Ιησούς με τη δύναμη της θεϊκής παντοδυναμίας του δεν είχε την ανάγκη ενός ανθρώπου για να λυτρώσει την ανθρωπότητα. Ο Ιούδας ήταν απόστολος, επιλέγηκε από τον Ιησού³ για μια αποστολή την οποία έπρεπε να επιτελέσει με την ελεύθερη συναίνεση του. Αν δεν υπήρχε αυτή η συναίνεση, αυτό θα σήμαινε ότι ο Ιησούς που γνώριζε τα παρόντα και τα μέλλοντα όταν  επέλεγε τον Ιούδα ως μαθητή του έστηνε παγίδα σε ένα αθώο άνθρωπο. Κάτι τέτοιο όμως είναι βλάσφημο ακόμα και να το σκεφτείς. Ο Ιούδας διδάχθηκε ξεχωριστά από τον Ιησού, ελεύθερα επέλεξε αυτή την βαρύτατη αποστολή για να σώσει την ανθρωπότητα και να διορθώσει με το ολοκαύτωμα του το Λάθος των πρωτοπλάστων, που έχασαν τον παράδεισο και εγκλωβίστηκαν στην ύλη. Ο Θεός έγινε άνθρωπος, πήρε δούλου μορφή, αποξενώθηκε από τα προνόμια της θεότητας, έζησε ως άνθρωπος τον υπέρτατο πόνο, εν χρόνο ως δούλος επί του σταυρού. Ο Ιούδας ως άνθρωπος βίωσε με τη θέληση την ατιμία και την αιώνια κόλαση, ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, χωρίς σωτηρία, χωρίς δικαίωση.  Ήταν το αντίδωρο που έπρεπε η ανθρωπότητα να πληρώσει στη Θεότητα για να ενωθούν τα διεστώτα, να ανοίξει ο δρόμος της σωτηρίας, να συσταθεί ξανά το αρχαίο κάλλος.

Γνωστικές επιρροές για τον Ιούδα βρίσκουμε στα έργα του Νίκου Καζαντζάκη και άλλων. Φημολογείται ότι υπάρχει και σήμερα μια μυστική αδελφότητα οπαδών του Ιούδα με την επωνυμία «Αδελφότητα της Θλίψης» που έχει τις πιο πάνω απόψεις.

Σημειώσεις

1.       Οι Γνωστικοί πίστευαν ότι η γη ήταν υπό τον έλεγχο ενός κατώτερου κακού θεού (Αιώνος).   Το πνεύμα ήταν εγκλωβισμένο στην ύλη. Το σώμα (οι σάρκινοι χιτώνες ) ήταν η φυλακή της ψυχής. Ο γνωστικισμός προϋπήρχε του Χριστιανισμού, όμως κάποιοι γνωστικοί εισήλθαν εντός της νέας θρησκείας και δημιούργησαν αιρέσεις και σέχτες. Ο Θεός ( ο πρώτος αιών, ο Βυθός, ή θεία μονάδα κατά τον Γνωστικό  Βαλεντίνο ) ήταν υπερβατικός και άρρητος. Από το υπέρτατο Εν εκπορεύτηκαν άλλοι αιώνες κατά ζεύγη, με τελευταίο ζεύγος τον Χριστό και τη Σοφία. Όλοι οι αιώνες αποτελούσαν το πλήρωμα.  Ο στόχος της Σοφίας σύμφωνα με τον Βαλεντίνειο μύθο ήταν η ξεχωριστή ένωση της με το υπέρτατο Εν. Η αποτυχία της οδήγησε στον εγκλωβισμό της ψυχής και του πνεύματος στην ύλη. Οι γνωστικοί είχαν την τάση να ηρωοποιούν αρνητικά πρότυπα ανθρώπων της Βίβλου όπως ο Κάϊν ο Κορρέ και ο Ιούδας. Σύμφωνα με αυτούς τους αιρετικούς ο Χριστός στάλθηκε στη Γη με τη μορφή ενός ανθρώπου, του Ιησού, για να δώσει στους ανθρώπους τη Γνώση που χρειάζονται για να λυτρωθούν από τον φυσικό κόσμο και να επιστρέψει το πνεύμα τους στο Πλήρωμα. Μισούσαν τον Ιεχωβά γιατί πίστευαν ότι ήταν ένας κακός θεός, δημιουργός της ύλης που εγκλώβισε το πνεύμα στη φυλακή της.

2.       2.    Αυτό που είναι κάτω μοιάζει με αυτό που είναι πάνω και αυτό που είναι πάνω μοιάζει με αυτό που είναι κάτω, για να πραγματοποιηθούν τα θαυμαστά του ενός και μόνου Οντος

3.       Ιωάννης ΙΕ 16 « Ουχ υμείς με εξελέξασθε, αλλ’ εγώ εξελεξάμην υμάς..»

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Κατά προσέγγιση κατασκευή κανονικού επταγώνου

 Αν και η κατασκευή κανονικού επταγώνου με χάρακα και διαβήτη είναι θεωρητικά αδύνατη, υπάρχει μια κατά προσέγγιση μέθοδος κατασκευής κανονικού επταγώνου που είναι γνωστή ως μέθοδος Durer. Σύμφωνα με αυτή κατασκευάζουμε κύκλο ( Ο, Ρ) και έστω ακτίνα του ΟΑ = Ρ. Κατασκευάζουμε τη μεσοκάθετο του κύκλου που τέμνει την ΟΑ σε σημείο Λ. Έστω Β το σημείο τομής της μεσοκαθέτου με τον κύκλο. Αποδεικνύεται ότι η ΛΒ είναι η ζητούμενη πλευρά του κανονικού επταγώνου, με απόκλιση μόνο 0,002 Ρ.




Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Το άγνωστο θαύμα: Οι αναστημένοι της Μεγάλης Παρασκευής

 



 ὁ δὲ Ἰησοῦς πάλιν κράξας φωνῇ μεγάλῃ ἀφῆκε τὸ πνεῦμα.  Καὶ ἰδοὺ τὸ καταπέτασμα τοῦ ναοῦ ἐσχίσθη εἰς δύο ἀπὸ ἄνωθεν ἕως κάτω, καὶ ἡ γῆ ἐσείσθη καὶ αἱ πέτραι ἐσχίσθησαν,  καὶ τὰ μνημεῖα ἀνεῴχθησαν καὶ πολλὰ σώματα τῶν κεκοιμημένων ἁγίων ἠγέρθη,  καὶ ἐξελθόντες ἐκ τῶν μνημείων, μετὰ τὴν ἔγερσιν αὐτοῦ εἰσῆλθον εἰς τὴν ἁγίαν πόλιν καὶ ἐνεφανίσθησαν πολλοῖς.  Ματθαίος κεφ. 27, 50-53

Μετάφραση:

Ο Ιησούς φώναξε δυνατά και παρέδωσε το πνεύμα (Πέθανε την μεγάλη Παρασκευή την ένατη ώρα δηλαδή τις τρεις το απόγευμα) . Αμέσωςέγινε μεγάλος σεισμός και  το παραπέτασμα του ναού, που εχώριζε τα άγια των αγίων από τα άγια, εσχίσθη  από επάνω έως κάτω.  Η γη ταρακουνήθηκε, οι πέτρες εσχίσθησαν.  Τα μνημεία της Ιερουσαλήμ ανοίχθησαν μόνα τους και πολλοί  πεθαμένοι άγιοι αναστήθηκαν· Οι αναστημένοι βγήκαν από τους τάφους τους μετά την ανάσταση του Ιησού ( δηλαδή την Κυριακή το πρωί ) και ακολούθως εισήλθαν εις την αγίαν πόλιν, την Ιερουσαλήμ και παρουσιάσθησαν σε πολλούς.

Ο Άγιος Ματθαίος είναι ο μόνος που δίνει μαρτυρία για αυτό το θαύμα, που αν το εξετάσει κανείς τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά είναι το μεγαλύτερο από τα θαύματα που έκανε ο Ιησούς για τους ακόλουθους λόγους:

1. Είναι η μοναδική περίπτωση ομαδικής ανάστασης νεκρών. Σε άλλες περιπτώσεις ( Λάζαρος, κόρη του Ιάειρου, Η ανάσταση του γιού της Χήρας στην Ναϊν  ) έχουμε ανάσταση μεμονομένων προσώπων.

2. Οι αναστημένοι της μεγάλης Παρασκευής ήταν νεκροί από καιρό, σε αντίθεση με το Λάζαρο που είχε πεθάνει μόλις πριν 4 μέρες και τους άλλους δύο που αναστήθηκαν την ίδια μέρα που πέθαναν δίνοντας την αφορμή σε αρνητές να μιλήσουν για νεκροφάνεια.

Τα ακόλουθα ερωτήματα εγείρονται:

1. Ποιοι ήταν οι αναστημένοι της Μεγάλης Παρασκευής;

2. Γιατί χαρακτηρίζονται ως άγιοι; Πότε έζησαν και πώς κέρδισαν την αγιότητα;

3. Κατέγραψε κάποιος τις μαρτυρίες όσων τους είδαν;

4. Τι απέγιναν; Έζησαν μια δεύτερη ζωή μέχρι που πέθαναν ξανά όπως τον Άγιο Λάζαρο ή έγινε κάτι άλλο;

5. Γιατί ένα τόσο μεγάλο θαύμα έμεινε τόσα χρόνια κρυμμένο, αποσιωπημένο και δεν έτυχε  δημοσιότητας όπως η Ανάσταση του Λαζάρου;

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Πλατωνικό Συμπόσιο: Φιλόσοφος εναντίον σοφιστή

 Ο Απολλόδωρος συνέχισε: « Ο Αριστόδημος μου είπε ότι η ομιλία του Αγάθωνα προκάλεσε ζωηρές επιδοκιμασίες».  Ο Σωκράτης απευθύνθηκε στον Ερυξίμαχο και του είπε: « Εξακολουθείς να πιστεύεις πως ο φόβος που με κυρίεψε είναι αδικαιολόγητος; Ορθά δεν μάντεψα ότι η ομιλία του Αγάθωνα θα ήταν θαυμάσια και ότι δεν θα μου άφηνε τίποτε πρωτότυπο να πω για τον φτερωτό θεό;» Ο γιος του Ακουμενού (Σ.1) απάντησε: « Σωστά υπόθεσες ότι ο Αγάθωνας θα έκανε μια φίνα ομιλία, όμως δεν πιστεύω ότι δεν θα προσπαθήσεις να κλέψεις την παράσταση» Ο δάσκαλος του Πλάτωνα ανταπάντησε: «Πώς ευλογημένε θα βρω κάτι να πω , ύστερα από μια τόσο ωραία ομιλία; Η τελευταία της παράγραφος ιδιαίτερα αποτελεί μια εξαιρετική κορύφωση, που παρ’ ολίγο να το βάλω στα πόδια από την αμηχανία μου, ότι θα πρέπει να απαντήσω σε ένα τέτοιο ομιλητή.(Σ.2) Ήταν τόσο καλός που μου θύμισε τον σοφιστή ρήτορα Γοργία. Ακόμα  τον Όμηρο που περιέγραψε στο φόβο του Οδυσσέα όταν τράπηκε σε φυγή μήπως η Περσεφόνη του εκσφενδονίσει το κεφάλι της γοργόνας (Σ.3) και τον πετρώσει. Όμοια και εγώ είμαι έτοιμος να τραπώ σε φυγή.  Σκέφτομαι ότι θα γίνω καταγέλαστος που δήλωσα ειδικός περί του θέματος». Και συνέχισε ο Σωκράτης με πικρή ειρωνεία. «Με το μικρό μου μυαλό πίστεψα ότι πρώτιστα πρέπει να λέμε την αλήθεια για το θέμα που εγκωμιάζουμε και όχι να τη σκεπάζουμε με ρητορικά σχήματα. Από τις αλήθειες να επιλέγουμε τις ωραιότερες και να κάνουμε την πιο ευπρόσωπη παρουσίαση τους. Είχα  μεγάλη αυτοπεποίθηση για μια τέτοιων προδιαγραφών ομιλία. Από ότι φαίνεται όμως οι ορθές προδιαγραφές της ομιλίας είναι να στολίζεις το αντικείμενο εγκωμιασμού με προτερήματα, ανεξαρτήτως αν αυτά ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Γι’ αυτό παραφορτώσατε τον Έρωτα με στολίδια, παρουσιάζοντας  μια εξιδανικευμένη εικόνα του». Και συνέχισε « αρνούμαι αυτή τη μεθόδευση εξωραϊσμού, αλλά θα πω μόνο την αλήθεια., ακολουθώντας τη δική μου μέθοδο διαπραγμάτευσης για να αποτυπώσω ορθά την πραγματικότητα» και απευθυνόμενος στο Φαίδρο « Σκέψου αν θέλετε να ακούσετε μια τέτοια ομιλία, χωρίς λεκτικά στολίδια, αλλά αληθινή»

 Οι υπόλοιποι ομιλητές του είπαν να αναπτύξει το θέμα του όπως ήθελε, συνέχισε ο Αριστόδημος, και ο Σωκράτης  απευθύνθηκε προς τον Φαίδρο. «Επέτρεψε μου να ρωτήσω κάποια πραγματάκια τον Αγάθωνα ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλοι μιλάμε για το ίδιο πράγμα». Ο Φαίδρος συμφώνησε και ο Σωκράτης απευθυνόμενος στον Αγάθωνα του είπε: « Ωραίο ήταν το προοίμιο της ομιλίας σου στο οποίο είπες ότι θα παρουσιάσεις τον ίδιο τον Έρωτα, τη φύση του πρώτιστα και δευτερευόντως τα έργα του». Απάντησε μου λοιπόν : «Ο Έρωτας εκ φύσεως είναι έρωτας κάποιου, με τον ίδιο τρόπο που  ο πατέρας είναι πατέρας κάποιου γιού ή θυγατέρας;» Ο Αγάθωνας απάντησε καταφατικά. «Δεν ισχύει το ίδιο και για τη μητέρα, ότι είναι μητέρα του γιού ή της κόρης της;» ξαναρώτησε ο Σωκράτης. Ο Αγάθωνας συμφώνησε και έδωσε παρόμοια απάντηση στην ερώτηση. «Ο αδελφός είναι αδελφός κάποιου/ας ή όχι; » Ο Σωκράτης συνέχισε: « Ο Ερωτας είναι έρωτας κανενός ή κάποιου;» «Αναμφίβολα είναι έρωτας κάποιου» απάντησε ο Αγάθωνας και ο Σωκράτης προχώρησε: «Να θυμάσαι αυτό το κάποιου. Πες μου όμως αν ο έρωτας ποθεί το αντικείμενο του πόθου του» « Σίγουρα το ποθεί», απάντησε ο Αγάθωνας περίεργος για το που το πάει ο συνομιλητής του.

Ο δάσκαλος του Πλάτωνα συνέχισε: «Πότε ποθεί ο Έρωτας το αντικείμενο του πόθου του; Πριν να το κατακτήσει ή μετά που το έκανε δικό του; » «Πιθανότατα το ποθεί πριν να το κατακτήσει» απάντησε ο Αγάθωνας αλλά με μια δεύτερη παρόμοια ερώτηση ο Σωκράτης τον ανάγκασε να παραδεχθεί ότι ο ερωτικός πόθος είναι αποτέλεσμα της έλλειψης του ποθητού προσώπου και ότι είναι αδύνατο να ποθείς κάτι το οποίο πλήρως κατέχεις. Ο Σωκράτης εμπέδωσε το επιχείρημα του με την πιο κάτω ερώτηση: « Θα μπορούσε κάποιος όντας δυνατός ή μεγαλόσωμος να επιθυμούσε τις πιο πάνω θετικές ιδιότητες για τον εαυτό του;» Ο Αγάθωνας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο κάτοχος των πιο πάνω ιδιοτήτων, δεν μπορεί να αισθάνεται την έλλειψη τους. Περαιτέρω ο Σωκράτης επιχειρηματολόγησε: «Μπορεί ο υγιής να πει ότι ποθεί την υγεία, ο ρωμαλέος τη δύναμη και ο ευκίνητος την ευκινησία; Προφανώς όχι. Ακόμα όμως και να το πει σε ενεστώτα χρόνο, προφανώς θα εννοεί ότι θέλει να διατηρήσει αυτά τα πλεονεκτήματα και στο μέλλον». Ο Αγάθωνας αναγκάστηκε να συμφωνήσει.

Ο Σωκράτης συνέχισε πάνω στο επιχείρημα που έκτισε: «Ο ερωτευμένος νιώθει έρωτα και πόθο για κάτι που δεν έχει εξασφαλίσει την κατοχή του. Ο έρωτας είναι ο πόθος απόκτησης εκείνων που αισθανόμαστε την έλλειψη τους» Ο Αγάθωνας και πάλι απρόθυμα συμφώνησε. Ο Σωκράτης  υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι είπε στην ομιλία του πως ο Έρωτας εξομάλυνε τις σχέσεις των θεών που στράφηκαν  αυτονόητα  στην απόκτηση του κάλλους και όχι της ασχήμιας. Αν όμως ο Έρωτας ποθεί το κάλλος σημαίνει ότι δεν το κατέχει. Άρα ο φτερωτός θεός είναι άσχημος. Και πάλι ο Αγάθωνας παραδέχτηκε το συμπέρασμα που εκμαίευσε ο Σωκράτης, ο οποίος αφού απέδειξε το λάθος του συνομιλητή του, τον ξαναρώτησε: « Επιμένεις να υιοθετείς την άποψη που ανέπτυξες στην ομιλία σου ότι ο Έρωτας είναι ωραίος;» Ο Αγάθωνας  απάντησε «Σωκράτη τείνω να πιστέψω ότι από άγνοια υιοθέτησα την άποψη αυτή». Ο Σωκράτης  συνέχισε ειρωνικά: « Παρ’ όλα αυτά η ομιλία σου Αγάθωνα ήταν λαμπρή.(Σ.4) Απάντησε μου όμως και στην πιο κάτω ερώτηση. Δεν νομίζεις ότι τα αγαθά είναι και ωραία;.»   Ο Αγάθωνας συναίνεσε. Άρα, συνέχισε « Αφού του Έρωτα του λείπουν τα ωραία και τα ωραία είναι αγαθά, δεν είναι φανερό πως ο Έρωτας έχει έλλειψη όλων των αγαθών;»  Ο Αγάθωνας παραδέχτηκε την κατά κράτος ήττα του την οποία έμμεσα απέδωσε στη ρητορική δεξιοτεχνία του συνομιλητή του. Ο Σωκράτης τον αποστόμωσε και πάλι λέγοντας: «Πολύ εύκολα θα μπορούσες να αντιδικήσεις επιτυχώς μαζί μου αν τα λόγια σου είχαν έρεισμα αληθείας, όμως δεν μπορείς να νικήσεις την αλήθεια με τη ρητορική σου δεινότητα».


Σημειώσεις

1.       1. Ο Ερυξίμαχος

2.      2. Ο Σωκράτης εδώ το παρακάνει ειρωνευόμενος τον Αγάθωνα.

3.      3. Εδώ ο Σωκράτης κάνει ένα λογοπαίγνιο (Γοργίας – Γοργόνα )

4.     4.  Η ειρωνεία εδώ είναι μαστιγωτική.



5


Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Κύπρος, Μάρτης 2021: Η πανδημία κτυπάει… ρέστα

 

Μιχάλης Α. Πόλης Εκπαιδευτικός

Εισαγωγή

Κατά το τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη 2021 τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το δεύτερο δεκαήμερο. Το τρίτο κύμα


έκανε απειλητική την εμφάνιση του τον Μάρτη με υπέρ διπλασιασμό κρουσμάτων και νοσηλευόμενων. Μόνο θετικό σημείο η μικρή μείωση του αριθμού των νεκρών Τα πολλά rapid test αποτελούν άσφαιρα πυρά κατά του θηρίου, ενώ τα εμβόλια έρχονται εκνευριστικά αργά πάνω στη ράχη χελώνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεθοδολογία έρευνας

Οι αριθμοί που καταγράφονται  προκύπτουν από τις καθημερινές ανακοινώσεις  του Υπουργείου Υγείας, όπως δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική εφημερίδα Paideia-News. Συνολικά αποδελτιώθηκαν τριάντα μία ανακοινώσεις, όσες και οι μέρες του Μάρτη 2021. Επίσης χρησιμοποιούνται στοιχεία από αντίστοιχες έρευνες, για τους προηγούμενους μήνες. Τα ακόλουθα συμπεράσματα καταγράφονται:

Α. Κρούσματα

1.       Κατά τον Μάρτη του 2021 εντοπίστηκαν 11157 κρούσματα, έναντι μόλις 3831 τον Φλεβάρη, 8225 τον Ιανουάριο και 12086  τον Δεκέμβριο. Η μείωση τον Φλεβάρη σε σύγκριση με το Γενάρη ήταν 53,42 %, όμως ο Μάρτης…κτύπησε ρέστα αφού καλύπτει σχεδόν σε αριθμό κρουσμάτων τους δύο προηγούμενους μήνες.

2.       Την περίοδο 1/3/21 έως 10/3/21 είχαμε 3358 κρούσματα, μεταξύ 11/3/2021 και 20/03/2021 3817  κρούσματα και το τρίτο δεκαήμερο, δηλαδή μεταξύ 21/3/21 και 30/3/21 3548   κρούσματα. Σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων τον Μάρτη.

3.       Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά μήνα, τους δεκατρείς μήνες της πανδημίας ήταν:

-          Μάρτης 2021: 11157

-          Φλεβάρης 2021: 3831

-          Ιανουάριος 2021: 8225

-          Δεκέμβριος 2020: 12086

-          Νοέμβριος 2020: 6199

-          Οκτώβριος 2020: 2611

-          Σεπτέμβριος 2020: 267

-          Αύγουστος 2020: 374  

-          Ιούλιος 2020: 118

-          Ιούνιος 2020: 54

-          Μάιος 2020: 94

-          Απρίλιος 2020: 585

-          Μάρτιος 2020: 262

4.       Η πανδημία στην Κύπρο ουσιαστικά άρχισε τον Οκτώβριο, οπότε σταθερά έχουμε τετραψήφιο αριθμό. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020 είχαμε διψήφιους και τριψήφιους αριθμούς.

     Δυστυχώς ο Μάρτης έφερε το τρίτο κύμα

5.       Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι τις 31/03/2021 έφτασαν  τις σαράντα πέντε χιλιάδες οκτακόσια εξήντα τέσσερα (45864) δηλαδή περίπου το 5,5% του συνολικού πληθυσμού. Νοουμένου ότι η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων ανάρρωσαν, ελπίζουμε ότι κτίζεται μια παράλληλη ανοσία που μαζί με τα εμβόλια θα βοηθήσει στην ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης.

6.       Εκ των αποτελεσμάτων κρίνουμε ότι τα μέτρα που  εφαρμόστηκαν  τον Μάρτη του 2021  ήταν αναποτελεσματικά, ενώ τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον Φλεβάρη είχαν φέρει κάποια αποτελέσματα.

Β. Εργαστηριακές Εξετάσεις και θετικότητα

1.   Τον Μάρτη έχουν γίνει 1331084 test, το Φλεβάρη του 2021 έγιναν 893707 , έναντι 369527 το Γενάρη του ίδιου έτους. Ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων τετραπλασιάστηκε  τον Μάρτη έναντι του Γενάρη.

2. Το ποσοστό θετικότητας τον Μάρτη 0,83% , τον Φλεβάρη  0,43%, το Γενάρη 2,23%  και 3,61% το Δεκέμβριο του 2020. Παρατηρούμε αναζωπύρωση  της πανδημίας τον Μάρτη έναντι του Φλεβάρη.

3.  Το  Νοέμβριο του 2020 είχαμε 223 848 διαγνωστικές εξετάσεις και ποσοστό θετικότητας  2,77%.  Παρατηρούμε το Μοτίβο:

 Νοέμβρης: κλιμάκωση, Δεκέμβρης: κορύφωση, Γενάρης: μέτρια αποκλιμάκωση , Φλεβάρης: μεγάλη αποκλιμάκωση, Μάρτης: νέα μεγάλη κλιμάκωση

Γ  Διακύμανση θετικότητας στον covid-19 ανά δεκαήμερο το του 2021

Από τα αποτελέσματα των  εξετάσεων για covid-19 ανά δεκαήμερο προκύπτει:

1.      Το ποσοστό θετικότητας  μεταξύ 1/3/2021 έως 10/3/2021 του  ήταν 0,83%.   [3358:403543 Χ 100 ]

2.      Το ποσοστό θετικότητας μεταξύ 11/3/2021 και 20/3/2021 ήταν 0,84% . [3817:452599Χ100 ]

3.      Την περίοδο 21/3/2021 έως 31/3/2021 το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε στο 0,84% [3982:474942Χ100 ]

4.      Συμπέρασμα: Η θετικότητα δεν μειώνεται, παραμένει σταθερή λίγο κάτω από το 1%.

Δ. Θετικότητα στις εξετάσεις ανά επαρχία

Καταγράψαμε ανά τριήμερο το ποσοστό θετικότητας σε κάθε μια από τις πέντε επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Προέκυψε ο πίνακας που ακολουθεί:

Ημερομηνία

Λευκωσία

Λεμεσός

Λάρνακα

Πάφος

Αμμόχωστος

1/3/2021

0,27

1,15

0,43

0,11

0,72

4/3/2021

0,40

1,40

0,48

0,44

0,67

7/3/2021

0,25

0,79

0,28

0,23

0,05

10/3/2021

0,42

1,78

0,71

0,37

0,60

13/3/2021

0,28

0,87

0,38

0,36

0,45

16/3/2021

0,47

1,15

0,36

0,45

0,49

19/3/2021

0,28

0,90

0,25

0,41

0,29

22/3/2021

0,28

1,23

0,21

0,59

0,53

25/3/2021

0,40

1,38

0,41

0,23

1,30

28/3/2021

0,38

0,61

0,46

0,33

0,41

31/3/2021

0,52

0,85

0,61

0,36

0,20

Μ. Όρος

0,36

1,10

0,42

0,35

0,52

 

1.      Από τον πίνακα προκύπτει ότι την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα τον Μάρτη παρουσίαζε η Πάφος (Μ.Ο. Θ.  0,35%) και τη χειρότερη η Λεμεσός (Μ.Ο.Θ. 1,10%)

2.      Δεύτερη καλύτερη μετά την Πάφο η Λευκωσία (Μ.Ο.Θ. 0,36%) , ενώ η Αμμόχωστος είχε τη  δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τη Λεμεσό. (Μ.Ο.Θ. 0,52%)

Ε. Μάρτης  2021: Θάνατοι εξαιτίας του covid-19

1. Τον Μάρτη πέθαναν άτομα 25 άτομα με τελική αιτία θανάτου την ασθένεια covid 19, τον Φλεβάρη  32,   έναντι 74 άτομα τον Ιανουάριο και 76 το Δεκέμβριο. Τον Μάρτη είχαμε κατά μέσο όρο 0,81 νεκρούς ημερησίως, τον Φλεβάρη  κατά μέσο όρο 1,14 νεκρούς και 2,38 το Γενάρη. Ο αριθμός των νεκρών ακολουθεί αργά αργά πτωτική πορεία%. 

 2. Η θνησιμότητα, ως ποσοστό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον Μάρτη ήταν 0,22%, τον Φλεβάρη 0,84%, τον  Ιανουάριο ήταν 0,9% έναντι 0,63% το Δεκέμβριο και  0,39% το Νοέμβριο. Η  κάμψη στη θνησιμότητα ίσως οφείλεται στο εμβόλιο.

 

3. Οι νεκροί κατά περίοδο  ήταν:

 1/3/21 – 10/3/21: 4 άτομα,

11/3/21 – 20/3/21: 7 άτομα,

21/3/21 – 31/3/21: 14 άτομα,

Παρατηρείται μοτίβο διπλασιασμού σχεδόν των νεκρών ανά δεκαήμερο το οποίο ελπίζουμε να μην συνεχίσει. Όμως την πρώτη Απριλίου είχαμε τη μεγαλύτερη ημερήσια συγκομιδή νεκρών εδώ και δύο μήνες, συνολικά τέσσερις….

4. Είχαμε συνολικά 131 νεκρούς τους τρεις μήνες του χρόνου, δηλαδή πέραν του 50% των νεκρών του πρώτου έτους της πανδημίας πέθαναν τους τελευταίους τρεις μήνες.

5. Το φύλο των θυμάτων του covid 19 τον του 2021 ήταν: 15 Άντρες  (60%), γυναίκες 10 (40%).  Η ασθένεια covid-19  σκοτώνει περισσότερο το «ισχυρό  φύλο». ( Αναλογία Μαρτίου: 3 άντρες προς 2 γυναίκες )

6. Η μέση ηλικία των θυμάτων του  covid 19 τον Μάρτη75,4 έτη,  τον Φλεβάρη 78,3,  το  Γενάρη του 2021 ήταν 78,4 έτη και 83,5 έτη το Δεκέμβρη του 2020.Ο ιός κτυπάει τα ρέστα του σε ανθρώπινες ζωές σε όλο και μικρότερες ηλικίες.

7. Η συχνότητα θανάτων κατά ηλικιακή ομάδα  τον Μάρτη ήταν:

40 - 49  έτη: 1. (4%)

50 - 59 έτη: 2  (8%)

60-69 έτη: 4.  (16%)

 70-79 έτη: 9 . (36%)

80-89 έτη: 5   (20%)

90-99έτη 4. (16%)

8.Το ποσοστό των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα που πέθαναν από την ασθένεια Covid-19 τον Φλεβάρη και τον Μάρτη  ήταν 100%, έναντι  87,8%, τον  Ιανουάριο και 89,5% το Δεκέμβριο .

Στ. Κρούσματα κατά μήνα και μηνιαία θνησιμότητα

1.        Μάρτιος 2020: 262 κρούσματα και οκτώ θάνατοι. Θνησιμότητα 3,05%

2.       Απρίλιος- Μάιος 2020: 682 κρούσματα και εννιά θάνατοι. Θνησιμότητα 1,32%

3.       Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος 2020: 544 κρούσματα και τρεις θάνατοι. Θνησιμότητα 0,55%

4.       Σεπτέμβρης 2020: 267 κρούσματα και δύο θάνατοι. Θνησιμότητα 0,75%

5.       Οκτώβρης 2020: 2611 κρούσματα και τρείς θάνατοι. Θνησιμότητα 0,11%

6.       Νοέμβρης 2020: έξι χιλιάδες εκατό ενενήντα εννιά κρούσματα και είκοσι τέσσερις θάνατοι. Θνησιμότητα 0,39%.

7.       Δεκέμβριος 2020: 12086 κρούσματα και 76 θάνατοι. Θνησιμότητα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 0,63%.

8.       Ιανουάριος 2021: 8225 κρούσματα και 74 θάνατοι. Θνησιμότητα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 0,9%.

9.       Φλεβάρης 2021: 3831 κρούσματα και 32 θάνατοι. Θνησιμότητα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 0,84%.

10.   Μάρτης 2021: 11157 κρούσματα και 25 θάνατοι. Θνησιμότητα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 0,22%.

Ζ.   Υπερφόρτωση του Συστήματος Υγείας:

Καταγράψαμε στον πίνακα που ακολουθεί τον αριθμό των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία και τον αριθμό αυτών που βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση. Από τον πίνακα προκύπτουν τα ακόλουθα:

Ημερομηνία

Νοσηλευόμενοι

Σε σοβαρή κατάσταση

1/3/2021

76

24

4/3/2021

101

22

    7/3/2021

129

25

10/3/2021

165

30

13/3/2021

201

34

16/3/2021

221

42

19/3/2021

204

45

22/3/2021

217

51

25/3/2021

196

51

28/3/2021

196

52

31/3/2021

176

43

 

1.      Στο τέλος  του 1ου δεκαήμερου του Φλεβάρη η πίεση στο Σύστημα Υγείας διπλασιάστηκε αφού οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 165  σε σύγκριση με 76 στην αρχή του μήνα. Οι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν κατά 25% από 24 σε 30

2.      Η πίεση έφτασε στο ζενίθ στις 22/3/21 με 217 νοσηλευόμενους, σχεδόν τριπλάσιους δηλαδή από τους νοσηλευόμενους στις 1/3/2021. Οι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση υπέρ διπλασιάστηκαν σε 3 εβδομάδες δηλαδή από 24 στις 1/3 σε 51 στις 22/3

3.       Έκτοτε και μέχρι το τέλος του μήνα υπήρξε μείωση των νοσηλευόμενων από 217 σε 176.  Η μείωση των σοβαρών περιπτώσεων ήταν πολύ μικρότερη από 52 σε 43.

4.      Προϊστορία: Στις 31/10/2020 υπήρχαν συνολικά στα Νοσοκομεία  37 ασθενείς, στις 30/11/2020 127 ασθενείς,  στις 31/12/2020  160 ασθενείς  στις 31/01/2021 140 ασθενείς και στις 28/2/2021  88 ασθενής. Ο Νοέμβρης υπέρ-τριπλασίασε τους ασθενείς σε σχέση με τον Οκτώβρη (αύξηση 343%), το Δεκέμβρη είχαμε  αύξηση νοσηλευομένων κατά 26% σε σύγκριση με το Νοέμβριο και το Γενάρη μείωση 12,5% ως προς το Δεκέμβρη. Στο τέλος του Φλεβάρη είχαμε σημαντική μείωση 40% όμως τον Μάρτη ο covid 19 κτύπησε ρέστα….

Παράρτημα : Οι Νεκροί από covid 19 τον Μάρτη του 2021

1.       30/3/2021: Γυναίκα 67 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, 

2.       30/3/2021: Άντρας 66 ετών, με υποκείμενα νοσήματα

3.       29/3/2021: Γυναίκα 75 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

4.       29/3/2021: Γυναίκα 85 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

5.       28/3/2021: Άντρας 74 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

6.       28/3/2021: Γυναίκα 69 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

7.       27/3/2021: Άντρας 71 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

8.       27/3/2021: Άντρας 79 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

9.       24/3/2021: Άντρας 75 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

10.   24/3/2021: Άντρας 70 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

11.   23/3/2021: Άντρας 90 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

12.   22/3/2021: Γυναίκα 82 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

13.   22/3/2021: Άντρας 90 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

14.   21/3/2021: Γυναίκα 95 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

15.   20/3/2021: Άντρας 91 ετών με  υποκείμενα νοσήματα.

16.   16/3/2021: Άντρας 73 ετών με  υποκείμενα νοσήματα.

17.   14/3/2021: Άντρας 49 ετών με  υποκείμενα νοσήματα.

18.   14/3/2021: :  Γυναίκα 88 ετών χωρίς  υποκείμενα νοσήματα

19.   12/3/2021: Άντρας 69 ετών με  υποκείμενα νοσήματα.

20.   12/3/2021: Άντρας 70 ετών με  υποκείμενα νοσήματα.

21.   11/3/2021: :  Γυναίκα 81 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

22.   10/3/2021: Γυναίκα 58 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

23.   10/3/2021:  Γυναίκα 76 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

24.   7/3/2021: Άντρας 89 ετών με  υποκείμενα νοσήματα

25.   2/3/2021: Άντρας 52 ετών χωρίς  υποκείμενα νοσήματα