Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Το άγνωστο θαύμα: Οι αναστημένοι της Μεγάλης Παρασκευής

 



 ὁ δὲ Ἰησοῦς πάλιν κράξας φωνῇ μεγάλῃ ἀφῆκε τὸ πνεῦμα.  Καὶ ἰδοὺ τὸ καταπέτασμα τοῦ ναοῦ ἐσχίσθη εἰς δύο ἀπὸ ἄνωθεν ἕως κάτω, καὶ ἡ γῆ ἐσείσθη καὶ αἱ πέτραι ἐσχίσθησαν,  καὶ τὰ μνημεῖα ἀνεῴχθησαν καὶ πολλὰ σώματα τῶν κεκοιμημένων ἁγίων ἠγέρθη,  καὶ ἐξελθόντες ἐκ τῶν μνημείων, μετὰ τὴν ἔγερσιν αὐτοῦ εἰσῆλθον εἰς τὴν ἁγίαν πόλιν καὶ ἐνεφανίσθησαν πολλοῖς.  Ματθαίος κεφ. 27, 50-53

Μετάφραση:

Ο Ιησούς φώναξε δυνατά και παρέδωσε το πνεύμα (Πέθανε την μεγάλη Παρασκευή την ένατη ώρα δηλαδή τις τρεις το απόγευμα) . Αμέσωςέγινε μεγάλος σεισμός και  το παραπέτασμα του ναού, που εχώριζε τα άγια των αγίων από τα άγια, εσχίσθη  από επάνω έως κάτω.  Η γη ταρακουνήθηκε, οι πέτρες εσχίσθησαν.  Τα μνημεία της Ιερουσαλήμ ανοίχθησαν μόνα τους και πολλοί  πεθαμένοι άγιοι αναστήθηκαν· Οι αναστημένοι βγήκαν από τους τάφους τους μετά την ανάσταση του Ιησού ( δηλαδή την Κυριακή το πρωί ) και ακολούθως εισήλθαν εις την αγίαν πόλιν, την Ιερουσαλήμ και παρουσιάσθησαν σε πολλούς.

Ο Άγιος Ματθαίος είναι ο μόνος που δίνει μαρτυρία για αυτό το θαύμα, που αν το εξετάσει κανείς τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά είναι το μεγαλύτερο από τα θαύματα που έκανε ο Ιησούς για τους ακόλουθους λόγους:

1. Είναι η μοναδική περίπτωση ομαδικής ανάστασης νεκρών. Σε άλλες περιπτώσεις ( Λάζαρος, κόρη του Ιάειρου, Η ανάσταση του γιού της Χήρας στην Ναϊν  ) έχουμε ανάσταση μεμονομένων προσώπων.

2. Οι αναστημένοι της μεγάλης Παρασκευής ήταν νεκροί από καιρό, σε αντίθεση με το Λάζαρο που είχε πεθάνει μόλις πριν 4 μέρες και τους άλλους δύο που αναστήθηκαν την ίδια μέρα που πέθαναν δίνοντας την αφορμή σε αρνητές να μιλήσουν για νεκροφάνεια.

Τα ακόλουθα ερωτήματα εγείρονται:

1. Ποιοι ήταν οι αναστημένοι της Μεγάλης Παρασκευής;

2. Γιατί χαρακτηρίζονται ως άγιοι; Πότε έζησαν και πώς κέρδισαν την αγιότητα;

3. Κατέγραψε κάποιος τις μαρτυρίες όσων τους είδαν;

4. Τι απέγιναν; Έζησαν μια δεύτερη ζωή μέχρι που πέθαναν ξανά όπως τον Άγιο Λάζαρο ή έγινε κάτι άλλο;

5. Γιατί ένα τόσο μεγάλο θαύμα έμεινε τόσα χρόνια κρυμμένο, αποσιωπημένο και δεν έτυχε  δημοσιότητας όπως η Ανάσταση του Λαζάρου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου