Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Tα κυριότερα επιτεύγματα της αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης

 Η Επιστήμη γεννήθηκε στην αρχαία Ιωνία με μαιευτήρες τους φυσικούς φιλοσόφους Θαλή, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξίμαντρο, Αναξιμένη, Αναξαγόρα τον 6ο αιώνα π.Χ.  Ανδρώθηκε τους επόμενους αιώνες και δέσποζε στον πνευματικό ορίζοντα μέχρι την ύστερη αρχαιότητα τον 5ο αιώνα μ.Χ. Επισημαίνουμε πιο κάτω τα κυριότερα επιτεύγματα της :

 α) Οι προσωκρατικοί πρώτοι έφυγαν από την Θρησκευτική ερμηνεία του Κόσμου και ανάπτυξαν  επιστημονικές θεωρίες εξήγησης της φυσικής πραγματικότητας. Έθεσαν τα φυσικά στοιχεία ως αρχή του κόσμου. Θαλής ύδωρ, Ηράκλειτος πυρ, Αναξίμανδρος άπειρο, Αναξιμένης αέρας. Με βάση τις παραδοχές που έθεσε κάθε φυσικός φιλόσοφος έκτισε ένα μοντέλο εξήγησης της πραγματικότητας. Στα νέα αυτά θεμέλια η Επιστήμη ανδρώθηκε  στη χιλιετία που ακολούθησε.


Β) Η Αστρονομία ( Ίππαρχος και Κλαύδιος Πτολεμαίος )  προχώρησε στη μελέτη των αστερισμών και των πλανητών. Δεν είναι τυχαίο που οι αστερισμοί και οι πλανήτες έχουν ελληνικά ονόματα και τα πρώτα  διαστημικά προγράμματα  κατάκτησης της σελήνης ονομάστηκαν Mercury (Ερμής) και  Απόλλων. Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος δύο χιλιάδες χρόνια πριν τον Κοπέρνικο ανακάλυψε το ηλιοκεντρικό σύστημα.

Γ)Ο Μέτωνας, Αθηναίος αστρονόμος πρώτος δημιούργησε ακριβές ημερολόγιο που επιχειρεί επιτυχώς τη σύζευξη των παλαιότερων ηλιακών και σεληνιακών ημερολογίων. ( 19ης ετής κύκλος του Μέτωνα)  Το Ιουλιανό ημερολόγιο που ήταν σε ισχύ για 16 αιώνες δημιουργήθηκε από τον Έλληνα αστρονόμο  Σωσιγένη. 


Δ) Η Ιατρική συστηματοποιήθηκε με τους Ιπποκράτη και Γαληνό. Αναπτύχθηκε η  ιατρική μεθοδολογία ( Ιστορικό ασθενούς, διάγνωση, θεραπεία), μελετήθηκαν τα φυτά για πιθανά φάρμακα, (βοτανολογία ) και η χειρουργική έκανε τα πρώτα της βήματα, αφού ακόμα και χειρουργικά εργαλεία έχουν ανακαλυφθεί.

Ε) Η Γεωγραφία ως επιστήμη ανδρώθηκε με τον  Ερατοσθένη (μέτρηση της περιφέρειας της γης), το Νέαρχο, ναύαρχο του Μ. Αλεξάνδρου ο οποίος χαρτογράφησε τον  Περσικό κόλπο και μέρος του Ινδικού ωκεανού, τον Πυθέα το Μασσαλιώτη που εξερεύνησε τη βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική και τη  Θούλη (σημερινή Ισλανδία ) 4ος π.Χ. αιώνας.

Ζ) Ιδρύθηκαν τα πρώτα πανεπιστήμια  (Πυθαγόρειο Ομακοείο Κρότωνα, Ακαδημία Πλάτωνος, Λύκειο Αριστοτέλους, Κήπος Επίκουρου, Σεράπειο Αλεξάνδρειας


Ζ) Ανάπτυξη της μηχανικής [   Αρχιμήδης ( μηχανές άντλησης νερού (ατέρμων κοχλίας), οδόμετρο, υδραυλικό ρολόι, αρχή του Αρχιμήδη για την άνωση, κατασκευή πολιορκητικών μηχανών, καυστικά κάτοπτρα, ατμοτηλεβόλα, μοχλοί.

 Ήρωνας ( ατμομηχανή , αυτόματα υδραυλικά μηχανήματα)].

Η) Ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής (υπολογιστής των Αντικυθήρων) δημιουργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα. Πρόβλεπε ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις και βοηθούσε στην πλοήγηση των πλοίων στην μεσόγειο.

Θ) Η ιστορία ως επιστήμη αναπτύχθηκε στην Ελλάδα με τους Ηρόδοτο και Θουκυδίδη. Ο τελευταίος πρέπει να θεωρείται και ως ο πατέρας της γεωπολιτικής. Κάθε πολιτικός Ηγέτης πρέπει να γνωρίζει τον μεγάλο αυτό Ιστορικό. Δ


εν είναι τυχαίο πως ο Ελ. Βενιζέλος μετέφρασε και έκδωσε την ιστορία του Θουκυδίδη.  Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα και ο επιτάφιος του Περικλέους  υμνεί το Αθηναϊκό Πολίτευμα. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου