Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Οι πολεμικές μηχανές του Αρχιμήδη


Η αρχαία Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκαν όλες οι επιστήμες. Είναι η κοιτίδα των Μαθηματικών , της Φυσικής , της Μηχανικής , της Αστρονομίας , της Ιατρικής και όλων γενικά των θεωρητικών και θετικών επιστημών . Ανάμεσα στα ονόματα που ανέδειξαν την επιστήμη στην αρχαία Ελλάδα είναι αυτό του Αρχιμήδη , του μεγαλοφυούς μαθηματικού , φυσικού και μηχανικού από τις Συρακούσες , που έζησε μεταξύ των ετών 287 – 212 π.Χ.
       Ανάμεσα στα επιτεύγματα του Αρχιμήδη που αναγνωρίζονται ως σήμερα , είναι η εξήγηση του φαινομένου της άνωσης που και σήμερα είναι γνωστή ως αρχή του Αρχιμήδη . Ακόμα ανακάλυψε και έκανε χρήση των μοχλών όλων των τύπων, για την κατασκευή εργαλείων με τεράστια μεταφορική δύναμη . Επιπλέον ανακάλυψε ένα είδος τροχαλίας , την ελικοειδή αντλία , διάφορα αστρονομικά όργανα κ.α.
        Όταν οι Ρωμαίοι πολιορκούσαν τις Συρακούσες , ο Αρχιμήδης διέθεσε τις γνώσεις του για να κατασκευαστούν όπλα με τα οποία υπεράσπισε την πατρίδα του . Τα όπλα αυτά ήταν τόσο φοβερά , που ακόμα και σήμερα προκαλούν τον θαυμασμό . Στα όπλα αυτά θα αναφερθούμε πιο κάτω:

Α)Οι γιγαντιαίοι γερανοί: Ήταν μεγάλα μηχανήματα που από το τείχος των Συρακουσών , εκτόξευαν σιδερένιες αρπάγες που γάζωναν τα ρωμαϊκά καράβια τα έβγαζαν έξω από το νερό και μετά τα άφηναν να συντριβούν πέφτοντας από ψηλά πάνω στα βράχια. ( βλέπε πρώτο σχέδιο )


Β) Καταπέλτες : Ο Αρχιμήδης κατασκεύασε τεράστιους καταπέλτες που βομβάρδιζαν τα ρωμαϊκά πλοία από μεγάλη απόσταση και τα εμπόδιζαν να πλησιάσουν στην πόλη. Οι καταπέλτες εκτόξευαν βράχους βάρους 10 ταλάντων  ( 360 κιλών) , σε απόσταση ενός σταδίου ( 164 μέτρων ). Όποιο καράβι δεχόταν ένα τέτοιο βλήμα βυθιζόταν.

Γ) Εκτοξευτές βελών : Είχαν την δυνατότητα να εκτοξεύουν γιγαντιαία βέλη μήκους 6 μέτρων και βάρους εκατοντάδων κιλών . Ένα τέτοιο βέλος , με την μεγάλη σιδερένια αιχμή του , μπορούσε κυριολεκτικά να διατρήσει και να θέσει εκτός μάχης ένα καράβι.

Δ) Τα καυστικά κάτοπτρα: Αποτελεί το πιο γνωστό από τα όπλα που κατασκεύασε ο Αρχιμήδης . Ο Συρακούσιος σοφός έστησε πάνω στα τείχη της πόλης συστοιχίες 6 – 7 μεγάλων κοίλων κατόπτρων τα οποία εστίαζαν το ηλιακό φως πάνω στα ρωμαϊκά καράβια και τα έκαιαν. Η πυρπόληση των καραβιών με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο τρομοκρατούσε τους Ρωμαίους στρατιώτες. Ο ιστορικός Ανθέμιος (6 ος αιώνας μ. Χ.) αναφέρει ότι τα κάτοπτρα είχαν εξαγωνικό σχήμα , ήταν χάλκινα με στιλβωμένες επιφάνειες για να αυξάνεται η ικανότητα τους να αντανακλούν το φώς. Χαρακτηριστικά ο Πλούταρχος αναφέρει ότι πολλές φορές οι Ρωμαίοι στρατιώτες , τόσο του πεζικού , όσο και τα πλοία, τράπηκαν σε φυγή όταν διέκριναν επί των τειχών τα φοβερά όπλα του Αρχιμήδη.

      Το 1973 , ο ερευνητής Ι. Σακκάς τοποθέτησε στον ναύσταθμο Σαλαμίνας 70 επιχαλκωμένα κοίλα κάτοπτρα. Με αυτά κατόρθωσε να εστιάσει το ηλιακό φως σε μια βάρκα, που βρισκόταν σε απόσταση 70 μέτρων . Η βάρκα πήρε φωτιά . Το πείραμα του πιο πάνω ερευνητή απόδειξε ότι οι μαρτυρίες των αρχαίων ιστορικών για το κατόρθωμα του Αρχιμήδη ήταν αληθινό. Το πείραμα , καθώς και αναπαράσταση της καύσης ενός πλοίου, βρίσκεται στο δεύτερο σχέδιο.
          Για 8 ολόκληρους μήνες οι Συρακούσιοι στηριγμένοι στην ιδιοφυία του Αρχιμήδη κατόρθωναν να αποκρούουν τις επιθέσεις του Ρωμαίου στρατηγού Μάρκελου. Μόνο με προδοσία κατόρθωσε ο τελευταίος να μπεί μέσα στην πόλη και να την καταλάβει. Αμέσως μετά, έδωσε εντολή να συλλάβουν ζωντανό τον Έλληνα σοφό . Ασφαλώς θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις του για την κατασκευή όπλων για τον ρωμαϊκό στρατό . Ένας ρωμαίος στρατιώτης μπήκε στο σπίτι του σοφού Έλληνα , που απορροφημένος με σχέδια και μαθηματικούς υπολογισμούς δεν αντιλήφθηκε τι συνέβαινε και είπε στον στρατιώτη να μην τον ενοχλήσει . Ο αγροίκος στρατιώτης , που σίγουρα δεν είχε καταλάβει ποιον είχε μπροστά του , τράβηξε το σπαθί και σκότωσε τον σοφό Συρακούσιο....  

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου