Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Ανάλυση των προνοιών του Σχεδίου Ανάν

Το κείμενο αυτό γράφτηκε στις αρχές του 2004 μερικούς μήνες πριν από το Ιστορικό Δημοψήφισμα , με το οποίο το 76% του λαού το καταψήφισε και το έστειλε στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας. Στα πλαίσια της σταδιακής δημοσίευσης του προσωπικού μου αρχείου το καταθέτω αυτούσιου. Αποτελεί την μαρτυρία και την άποψη ενός ανώνυμου πολίτη για μια σημαντική πτυχή της ιστορίας μας.


Εισαγωγή:

      Το προτεινόμενο Σχέδιο λύσης , είναι ένα εκτεταμένο κείμενο με πολλές επιμέρους πτυχές. Η εξέταση των πτυχών αυτών, ενδελεχώς και με προσοχή , είναι απαραίτητη για να αποκτήσει κανείς μια άποψη της συνολικής εικόνας. Το πιο κάτω κείμενο αποτελεί μια, κατά την άποψη μου συνολική απόδοση της εικόνας του Σχεδίου. Μέσα από σοβαρή ανάλυση και παράθεση στοιχείων προκύπτει η ακόλουθη αντικειμενική άποψη.
     Το Σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί εμπεριέχει συνοπτικά τα ακόλουθα στοιχεία. Αναγνώριση των αποτελεσμάτων της Τουρκικής εισβολής , μεταβολή της Κύπρου σε Τουρκικό προτεκτοράτο ,  παραμονή των εποίκων , διαιώνιση της αποικιακής παρουσίας της Βρετανίας στην Κύπρο , παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων , Οικονομική αφαίμαξη , δυσλειτουργικότητα , φυλετικές διακρίσεις , αναδρομική αναγνώριση του ψευδοκράτους , κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας , αναγνώριση 2 ανεξαρτήτων κρατών στην Κύπρο και ασθενική συνομοσπονδιακή σύνδεση τους , προσπάθεια αφελληνισμού της Παιδείας μας και άλλα πολλά.
Νομίζετε υπερβάλλω; Τότε διαβάστε όσα ακολουθούν και κρίνετε μόνοι σας.

1) Έγκριση της Ιδρυτικής Συμφωνίας και του συνόλου των συμφωνηθέντων με ξεχωριστά δημοψηφίσματα:

      Τί είναι ένα δημοψήφισμα; Προφανώς είναι η έκφραση της θέλησης ενός λαού πάνω σε ένα ερώτημα που του τίθεται μέσω ψηφοφορίας. Ποια η σημασία όμως της πρόνοιας του Σχεδίου Ανάν για απόρριψη ή αποδοχή της προτεινόμενης λύσης με δύο δημοψηφίσματα; Προφανώς η διενέργεια 2 δημοψηφισμάτων σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την ύπαρξη δύο και όχι ενός λαού στην Κύπρο.  Αυτό αποτελούσε πάγια θέση και απαίτηση του Ντενκτάς. Αν δεκτούμε την ύπαρξη 2 λαών που μπορούν να εκφράσουν τη θέληση τους με ξεχωριστά δημοψηφίσματα τι θα εμποδίσει τον «Τουρκοκυπριακό λάο» να αποσχιστεί με ένα νέο δημοψηφισμά στο μέλλον; Ποιοι δε θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο ψηφοφόρων του Τουρκικού Κρατιδίου; Αν λάβουμε υπόψη τα διαδραματισθέντα στις τελευταίες «Τουρκοκυπριακές εκλογές » είναι φανερό ότι το αποτέλεσμα θα το καθορίσουν οι έποικοι.
       Περεταίρω αν το καθεστώς των κατεχομένων μπορεί να διεξάγει δημοψηφίσματα , τα οποία αποτελούν την νομικά έγκυρη απόφαση ενός λαού, τότε σημαίνει ότι έμμεσα αποτελεί μια νόμιμη αρχή και όχι μια παράνομη διοίκηση.Είσαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσετε την υποτελή διοίκηση της Τουρκίας στα κατεχόμενα; Ακόμα και αν αυτό δεν αποτελεί πλήρη κρατική αναγνώριση σίγουρα αποτελεί απαράδεκτη αναβάθμιση.
       
2) Κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας:

       Το Σχέδιο Ανάν αναφέρεται σε Ιδρυτική Συμφωνία από το πρώτο κιόλας άρθρο του. Αλήθεια τι θα ιδρύσει η συμφωνία αυτή; Όχι βέβαια μια εταιρία αλλά ένα νέο κράτος, στην θέση του παλιού που προφανώς διαλύεται. Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταργείται με την προτεινόμενη συμφωνία, φαίνεται και από τα ακόλουθα:
Α) Η αναφορά του Σχεδίου Ανάν ότι «Αυτή η Συμφωνία εγκαθιδρύει μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο»
Β) Δημιουργία νέων κρατικών συμβόλων: Καταργείται η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργείται νέα σημαία καθώς και νέος Εθνικός Ύμνος. Τα πιο πάνω δεδομένα αναφέρονται στα άρθρα 1.4 και 1.5 του προτεινομένου σχεδίου Συντάγματος.
Γ) Υπάρχει αναφορά για νέο όνομα του κράτους και καμμιά αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Δ) Αν  η νέα κατάσταση Πραγμάτων αποτελούσε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αλλαγή του υπάρχοντος Συντάγματος γιατί αυτό δεν αναφέρεται ρητώς;
        Με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν καταργούμε το διεθνώς αναγνωρισμένο Κράτος , η ύπαρξη του οποίου ήταν εχέγγυο της επιβίωσης μας.
         Οι υποστηρικτές της άποψης ότι το νέο κράτος αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στηρίζουν την άποψη τους στα ακόλουθα 2 επιχειρήματα:
Α) Ότι το νέο κράτος δεν χρειάζεται να κάνει αίτηση για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, που προφανώς θα χρειαζόταν , αν ήταν νέο κράτος.
Β) Ότι η διατήρηση των συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας παραμένει σε ισχύ και προφανώς αυτό δηλώνει ότι το νέο κράτος είναι μετεξέλιξη του παλιού.
      Τα επιχειρήματα αυτά , παρόλο που είναι σημαντικά , δεν επαρκούν για να κατοχυρώσουν την συνέχεια του Κυπριακού Κράτους. Ένα τόσο σημαντικό θέμα , όπως η κατοχύρωση ότι η νέα συνταγματική τάξη είναι μετεξέλιξη της υπάρχουσας , έπρεπε να κατοχυρώνεται ρητώς και όχι να μένει ασαφές και αδιευκρίνιστο μέσα από ένα διφορούμενο κείμενο. Προφανώς ο συγγραφέας του Σχεδίου , ενώ ικανοποιεί την Ντεκτασική απαίτηση για νέο συναιτερισμό, αφήνει και κάποια αμφίβολα και αδύναμα ερείσματα συνέχειας στο υπάρχον κράτος εν είδη παρηγοριάς. Μια διφορούμενη ερμηνεία όμως είναι επικίνδυνη διότι δημιουργεί αντεγκλήσεις και προοπτική σύγκρουσης. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως ο ισχυρός επιβάλλει την δική του ερμηνεία. Μην ξεχνάτε την ερμηνεία που έδωσε η Τουρκία στην συνθήκη Εγγυήσεως για να κάνει την τουρκική εισβολή. Ενώ η Συνθήκη δεν διευκρινίζει πουθενά ότι το μονομερές δικαίωμα των εγγυητριών δυνάμεων αναφέρεται σε πολιτική ή στρατιωτική παρέμβαση η Τουρκία επέβαλε την δική της , στρατιωτική εκδοχή. Ακόμα ενώ σκοπός της παρέμβασης είναι η επαναφορά της συνταγματικής τάξης,αυτή παραβιάζεται εδώ και 30 χρόνια. Αποτέλεσμα: Η κατοχή της μισής Κύπρου για 30 χρόνια. Συμπέρασμα: Διφορούμενες ερμηνείες είναι επικίνδυνες, ιδίως με συνεταίρους όπως την Τουρκία που τείνουν να παραβιάζουν συμφωνίες ή τις ερμηνεύουν με τρόπο που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα τους.


3) Αποδοχή της απαίτησης Ντενκτας για αναγνώριση ανεξάρτητου και κυρίαρχου Τουρκοκυπριακού Κράτους
Το Σχέδιο Ανάν:
Α) Διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία
Β) Στην θέση της δημιουργεί 2 ανεξάρτητα κράτη με πλήρη κυριαρχία.
Γ) Τα 2 αυτά κράτη παραχωρούν μικρό μέρος της κυριαρχίας τους και ενώνονται συνομοσπονδιακά σε μια αναιμική ένωση.
Το γεγονός ότι η παραγώμενη νέα τάξη πραγμάτων δημιουργεί, κατά βάση 2 ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη τεκμηριώνεται από τα ακόλουθα :

α)Τα συνιστώντα κρατίδια , ως κυρίαρχα κράτη παραχωρούν αρμοδιότητες και εξουσίες στο Κεντρικό Κράτος και όχι το αντίθετο. Όποια εξουσία ή αρμοδιότητα ρητώς δεν παραχωρείται στο κοινό κράτος πιστώνεται στα κρατίδια. Τις εξουσίες αυτές τα συνιστώντα κράτη θα εξασκούν κυρίαρχα. Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο Συντάγματος άρθρο 13.1:

«Τα συνιστώντα κράτη» εντός των πλαισίων του παρόντος συντάγματος θα ασκούν κυρίαρχα στα εδαφικά τους σύνορα όλες τις αρμοδιότητες και λειτουργίες που δεν εκχωρούνται με το παρόν Σύνταγμα στο κοινό κράτος.


    Το κατάλοιπο εξουσίας , από τα συμφραζόμενα του πιο πάνω άρθρου, ανήκει στα κρατίδια και όχι στο κεντρικό κράτος όπως συμβαίνει στα ομοσπονδιακά κράτη. Αυτό σημαίνει ότι το εγκαθιδρυόμενο καθεστώς δεν είναι ομοσπονδιακό αλλά μάλλον συνομοσπονδιακό. Ως γνωστόν η Συνομοσπονδία είναι ένωση κυριάρχων κρατών που συμφωνούν να δώσουν μέρος της εξουσίας τους στο εγκαθιδρυόμενο κεντρικό κράτος. Η κυριαρχία των κρατιδίων εντός των εδαφικών τους συνόρων τονίζεται και στο άρθρο 2.1 του Συντάγματος. Επί λέξει:
Ακόμα:
Σύνταγμα της Κύπρου , άρθρο 2,1:Κάθε συνιστών κράτος ασκεί την κυριαρχία του εντός των ορίων του παρόντος Συντάγματος και των εδαφικών του συνόρων.

       Η αναφορά σε σύνορα και όχι διοικητικά όρια τονίζει ακόμα περισσότερο την κρατική υπόσταση των κρατιδίων.

β) Οι εξουσίες του κοινού κράτους είναι οι ελάχιστες δυνατές για τη λειτουργία του , σε αντίθεση με τις αρμοδιότητες των κρατιδίων που είναι ευρείες. Περεταίρω , η ίδια η λειτουργία του κοινού κράτους , όπως θα εξετάσουμε σε άλλο κεφάλαιο είναι προβληματική.

γ) Οι Νόμοι του Κοινού Κράτους δεν θα υπερτερούν των Νόμων των Συνιστώντων Κρατιδίων. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη λύση είναι συνομοσπονδιακή.

Σχέδιο Συντάγματος ,Μέρος 1 ,άρθρο 3. 2

Δε θα υπάρχει ιεραρχία μεταξύ των Νόμων του «κοινού κράτους» και εκείνων των «συστατικών κρατών.

δ) Η  αναφορά  σε συνιστώντα κράτη στα αναθεωρημένα Σχέδια Αναν, σε σχέση με την αναφορά σε συστατικά κράτη στο αρχικό σχέδιο , τόνιζει την αυτοτέλεια και κυριαρχία των κρατών αυτών που ως ανεξάρτητα κράτη αποφασίζουν να εκχωρήσουν μικρό μέρος της κυριαρχίας τους και να ενωθούν συνομοσπονδιακά .

ε)Σε Συμβολικό επίπεδο η  αυτοτέλεια και η κυριαρχία των κρατιδίων προκύπτει από τα επίσημα κρατικά σύμβολα τους . Τα συνιστώντα κρατίδια θα έχουν τις δικές τους σημαίες, εθνικούς ύμνους αργίες και σύνταγμα. Τα σύμβολα αυτά θα αναρτώνται μαζί με αυτά του κοινού κράτους και θα έχουν ισότιμο καθεστώς. Τεκμηριώνω και αυτό τον ισχυρισμό με παράθεση του άρθρου 2,4:

Τα συνιστώντα κράτη θα έχουν τους δικούς τους εθνικούς ύμνους και σημαίες. Η σημαία του συνιστώντος κράτους θα αναρτάται στα κρατικά κτίρια του κάθε συνιστώντος κράτους μαζί και κατά τον ίδιο τρόπο με τη σημαία της Κύπρου.
        Τα πιο πάνω δεδομένα υποσκάπτουν και σε μεγάλο βαθμό καθιστούν διακοσμητική την αναφορά του άρθρου 2 α της Ιδρυτικής Συμφωνίας που δίνουν έμφαση στην μια διεθνή υπόσταση της νέας Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Σχέδιο Ανάν είναι ένα αντιφατικό και διφορούμενο έγγραφο. Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά του , που μπήκαν για να ικανοποιήσουν τις συγκρουόμενες απαιτήσεις των μερών, θα είναι πηγή έριδων και στο μέλλον... Όπου  υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες του ιδίου θέματος και όχι μία και ξεκάθαρη , συνήθως ο ισχυρότερος επιβάλλει τη δική του ερμηνεία.

4) Επιδιαιτησία Ανάν και το δικαίωμα του Κυπριακού λαού να καθορίσει το μέλλον του.

          Η αποδοχή του επιδιαιτητικού ρόλου του κυρίου Ανάν είναι το εχέγγυο για την επιβολή απαράδεκτων ρυθμίσεων που , στην καλύτερη για την Ελληνοκυπριακή πλευρά περίπτωση θα σημαίνουν την επιβολή του παρόντος σχεδίου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ως έχει . Στην χειρότερη των περιπτώσεων η τελική λύση θα προσεγγίσει ακόμα περισσότερο τις ακραίες , μαξιμαλιστικές  θέσεις της Τουρκικής πλευράς . Αυτό γιατί:
Α) Ο Γενικός Γραμματέας στις προτάσεις του προσπαθεί να βρεί τη μέση γραμμή για να συγκεράσει τις θέσεις των 2 πλευρών.
Β) Δεδομένου ότι οι ενστάσεις τις τουρκικής πλευράς για το σχέδιο Ανάν είναι περισσότερες αριθμητικά και οι αλλαγές που προτείνουν είναι δραστικότερες από τις ανάλογες ενστάσεις που εγείρει η ελληνική πλευρά , η προαναφερθείσα μέση γραμμή θα κλείνει περισσότερο προς τις Τουρκικές θέσεις.Τούτο είναι δεδομένο ακόμα και αν ο Γ.Γ των Η.Ε. δεν ξεφύγει από τη φιλοσοφία του Σχεδίου του. Αυτό γιατί ο Ντενκτάς υπέβαλε ενστάσεις σε δεκάδες θέματα για τα οποία η Ελληνική πλευρά δεν υπέβαλε ανάλογες ενστάσεις. Προφανώς, υπάρχει σημαντική πιθανότητα η μέση γραμμή για τα θέματα αυτά να βρίσκεται μεταξύ της παρούσης εκδοχής του σχεδίου και των μαξιμαλιστικών θέσεων Ντενκτάς με όλες τις αρνητικές για μας συνέπειες. Πως θα αντιδράσουμε στο πιθανό ενδεχόμενο οι τελικές προτάσεις του κ. Ανάν να κάνουν το ομώνυμο σχέδιο χειρότερο, αφού εκ των προτέρων έχουμε δεκτεί την επιδιαιτησία;
         Περεταίρω εγείρεται θέμα παρεκτροπής των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό γιατί ο Διεθνής Οργανισμός θα πρέπει να έχει ρόλο διευκολυντή της ειρηνευτικής διαδικασίας , και όχι να επιβάλλει ,( ως εντολοδόχος ποιού άραγε;)δοτά συντάγματα και λύσεις στους ενδιαφερόμενους λαούς. Η δημιουργία ένος Συντάγματος στην Κύπρο , θα έπρεπε να ανατεθεί σε μια δημοκρατικά εκλελεγμένη  συντακτική συνέλευση του Κυπριακού λαού.
         
5) Σχέδιο Ανάν και Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα:

             Τί προνοεί το Σχέδιο Ανάν για την Κυπριακή εκπαίδευση; Πώς δε θα επιδράσει η εφαρμογή του στο Ελληνοκυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα; Τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν στην μελέτη αυτή,  μέσα από αναφορές που θα γίνουν στο κείμενο.

Α) Αρμοδιότητα

     Η εκπαίδευση δεν ανήκει, ως αρμοδιότητα στο κοινό κράτος , αλλά στα συνιστώντα κρατίδια. Αυτό προκύπτει από το άρθρο 12 του προτεινόμενου Σχεδίου Συντάγματος, το οποίο καθορίζει τους τομείς αρμοδιότητας του κοινού κράτους. Αυτό σημαίνει ότι αφήνεται σε κάθε συνιστών κράτος  σημαντικό περιθώριο για αυτοπροσδιορισμό του εκπαιδευτικού του συστήματος. Παρα ταύτα, η ελευθερία των κρατιδίων να καθορίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα περιορίζεται από άλλες διατάξεις του μακροσκελούς και πολυδαίδαλου Σχεδίου του Γ.Γ. των Η.Ε. Αυτές θα παρουσιαστούν πιο κάτω:

Β) Εναρμόνιση πολιτικής των κρατιδίων στο θέμα της εκπαίδευσης:

       Το άρθρο 14,3 του προτεινομένου συντάγματος αναφέρει ότι « Τα συνιστώντα κράτη θα καταβάλουν τη μέγιστη προσπάθεια ωστε να συντονίσουν ή να εναρμονίσουν τις πολιτικές και τη νομοθεσία τους , με τη χρήση συμφωνιών, κοινών όρων και διαβουλεύσεων όπου κρίνεται απαραίτητο περιλαμβανομένων των κάτοθι τομέων »....
       Μεταξύ των τομέων που τα δύο κρατίδια καλούνται να εναρμονίσουν είναι και η εκπαίδευση . Το άρθρο αυτό δείχνει ότι θα καταβληθεί προσπάθεια σύγκλισης των 2 εκπαιδευτικών συστημάτων. Οι τρόποι σύγκλισης διευκρινίζονται στις αναφορές που θα ακολουθήσουν:

Γ) Εισαγωγή της Τουρκικής γλώσσας στην Ελληνοκυπριακή μέση εκπαίδευση:      
         
         Το Σχέδιο Ανάν { Σύνταγμα, άρθρο 7(4) } ορίζει ως επίσημες γλώσσες του νέου κράτους την Ελληνική και την Τουρκική. Το άρθρο 45 του προτεινόμενου Συντάγματος ορίζει ότι η εκμάθηση των 2 γλωσσών θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές της μέσης εκπαίδευσης. Αυτό οριοθετεί μια τρομακτική επιβάρρυνση του σχολικού μας προγράμματος. Ήδη , οι μαθητές διδάσκονται την Αγγλική και την Γαλλική γλώσσα από την 1η γυμνασίου, το δε σχολικό πρόγραμμα είναι  πολύ βεβαρυμένο, αφού καλύπτει 37 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα.
       Σε ποιό διδακτικό χρόνο θα διδάσκονται τα Τουρκικά; Οι 2 επίσημες γλώσσες του νέου κράτους  είναι ισότιμες,  άρα λογικά αναμένεται να καλύπτουν τον ίδιο σχολικό χρόνο στο σχολικό πρόγραμμα.Ακόμα δε και να μην συμβαίνει αυτό σίγουρα θα τους παραχωρηθεί περισσότερος χρόνος από τις 2 άλλες ξένες γλώσσες. Που θα βρεθεί αυτός ο χρόνος; Θα αφαιρεθούν άλλα μαθήματα ή θα επεκταθεί το σχολικό πρόγραμμα και το απόγευμα; Τα ερωτήματα αυτά είναι ουσιαστικά, όμως δεν υπάρχουν απαντήσεις. Ανήκουν στο ευρύτερο πλέγμα προβλημάτων που θα κληρονομήσουμε, αν δεκτούμε το Σχέδιο.

Δ)Η Επιτροπή Συμφιλίωσης :
     
          Με βάση το Σχέδιο Ανάν θα λειτουργήσει η Επιτροπή Συμφιλίωσης. Μια από τις αρμοδιότητες της είναι το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Το σχετικό απόσπασμα είναι το ακόλουθο:Σχέδιο Παραρτήματος 8 , Επιτροπή Συμφιλίωσης , Άρθρο 2γ

Η Επιτροπή Συμφιλίωσης, inter alia θα ...προβαίνει σε συγκεκριμμένες συστάσεις για δράση από το κοινό και τα συστατικά κράτη στοχεύοντας στην προώθηση της συμφιλίωσης, συμπεριλαμβανομένων κατευθυντηρίων γραμμών για εκδόσεις και  σχολικά βιβλία, ώστε να ενθαρρύνεται η αμοιβαία κατανόηση των διαφορετικών παραμέτρων του παρελθόντος.

      Γιατί όμως θα πρέπει να ξαναγράψουμε την Ιστορία μας; Σιγουρά η παρούσα εκδοχή της Ιστορίας δεν στερείται παραλείψεων ή υπερβολών, όμως το ξεθεμέλιωμα της και το ξαναγράψιμο της δεν δικαιολογείται αντικειμενικά. Μήπως θα πρέπει να ξαναγράψουμε την Ιστορία μας για να εξυπηρετηθούν κάποιες σκοπιμότητες; Ποιες δε είναι οι σκοπιμότητες αυτές που δεν εξυπηρετούνται με την παρούσα εκδοχή της ; Ποια κομμάτια της πρόσφατης ιστορίας θα πρέπει να καταδικαστούν στη λήθη; Τι μέρος της α-λήθειας πρέπει να σβηστεί από τη συλλογική μνήμη του λαού μας;
      Η αντικειμενική Ιστορία καταγράφει το εθνικό ξεκαθάρισμα που έκανε η Τουρκία στην Κύπρο και τον βίαιο αφελληνισμό του βορείου Τμήματος αυτής το 1974. Πάνω στην αποδοχή και την νομιμοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεδομένων του 1974 κτίζεται η προτεινόμενη λύση. Οι νέες γενιές όμως δεν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κρατικό μόρφωμα που θα ζήσουν  είναι το αποτέλεσμα μιας γενοκτονίας. Γιαυτό θα πρέπει να μάθουν μια αλλοιωμένη εκδοχή της Ιστορίας .
        Ποιοι όμως θα πληρώσουν για να έλθει σε πέρας η επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας; Το άρθρο 6 του Παραρτήματος 8 αναφέρει:

Τα κόστα της ίδρυσης και λειτουργίας της Επιτροπής Συμφιλίωσης θα καλύπτονται από το «κοινό κράτος» το οποίο έχει το δικαίωμα να ζητεί συνεισφορά από τις εγγυήτριες δυνάμεις και άλλους διεθνείς δωρητές.

       Η Ελληνική κοινότητα , λόγω αριθμητικού μεγέθους και βιωτικού επιπέδου, θα χρηματοδοτήσει κατά κύριο λόγο και αυτή την Επιτροπή.  Προφανώς θα μας υποχρεώσουν να πληρώσουμε οι ίδιοι την παραχάραξη της δικής μας Ιστορίας . ........
       Ποια όμως θα είναι η σύνθεση της Επιτροπής Συμφιλίωσης ; Πως δε θα λαμβάνει αυτή τις αποφάσεις της; Στο άρθρο 4 του Παραρτήματος 8 διαβάζουμε τα ακόλουθα αποκαλυπτικά:

Η Επιτροπή Συμφιλίωσης θα συνίσταται από ( πέντε / επτά / εννιά ) άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα είναι αφοσιωμένοι στη συμφιλίωση της Κύπρου....... Στην Επιτροπή θα μετέχουν ισάριθμοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι , καθώς επίσης και τουλάχιστον ένας μη Κύπριος.

        Αν για παράδειγμα η Επιτροπή έχει 9 μέλη , κάθε κοινότητα θα έχει από 4 , ενώ το 9ο μέλος θα είναι ξένος. Προφανώς το άτομο αυτό θα έχει την καθοριστική ψήφο, όταν οι δύο κοινότητες θα διαφωνούν. Η νικώσα ψήφος ενός ξένου πολίτη πιθανόν να αποφασίσει τι Ιστορία θα μάθουν τα παιδιά μας, πως θα ενταχθεί η Τουρκική και η Ελληνική γλώσσα στο σχολικό πρόγραμμα, καθώς και πολλά άλλα  θέματα, τα οποία η Επιτροπή θα περιλάβει στην τελική της έκθεση. Αυτή θα υποβληθεί 18 μήνες μετά την δημιουργία της. Η εφαρμογή των εισηγήσεων αυτών από τα συνιστώντα κράτη θα είναι υποχρεωτική.  Θα συσταθεί μια άλλη Επιτροπή που θα επιβλέπει την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών και την συμμόρφωση των συνιστώντων κρατιδίων με αυτές.
     Η Επιτροπή Συμφιλίωσης μετατρέπεται σε ένα άτυπο διευθυντήριο , που θα καθορίζει εκπαιδευτική πολιτική. Η πιο πάνω διαπίστωση τεκμηριώνεται από τις πιο κάτω αναφορές του Σχεδίου που παρατίθενται αυτούσιες:

Παράρτημα 8 άρθρο 7,2: Η τελική έκθεση και όλες οι προτάσεις της Επιτροπής Συμφιλίωσης θα διαδοθούν ευρέως από τα συνιστώντα κράτη. Η τελική έκθεση θα δημοσιευτεί στα Αγγλικά , τα Ελληνικά και τα Τουρκικά. Τα αποτελέσματα της τελικής έκθεσης θα πρέπει να ανακλώνται στα σχετικά σχολικά εγχειρίδια.

Παράρτημα 8 άρθρο 8,2: Οι αρχές του «κοινού κράτους» και  κάθε συνιστώντος κράτους θα πρέπει να υπόβάλουν στην Επιτροπή εκθέσεις  κάθε 120 ημέρες για την εφαρμογή των προτάσεων. Αυτές οι εκθέσεις θα εξηγούν τους λόγους που απέτυχε η εφαρμογή συγκεκριμμένων προτάσεων.

       Η Επιτροπή καθίσταται λοιπόν ένα άτυπο υπερυπουργείο, στο οποίο οι αρμόδιοι φορείς , προφανώς και το Ε/κ Υπουργείο Παιδείας , θα δίνει αναφορά κάθε 4 μήνες.

Ε) Οικονομία και εκπαίδευση:

        Η Χρηματοδότηση της προτεινόμενης λύσης θα επιβαρύνει κατά κύριο λόγω τους Ελληνοκυπρίους. Από τα 1118 εκ. λίρες που είναι οι υπολογισμένες εισπράξεις από έμμεσους φόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2004, τα 444 εκ. θα πάνε για την χρηματοδότηση του κοινού κράτους. Η τεράστια αυτή αφαίμαξη θα οδηγήσει σε μείωση των κονδυλίων που θα δαπανούνται για την εκπαίδευση και καθήλωση των μισθών των εκπαιδευτικών για 5-10 χρόνια.  Αυτή δε, δεν είναι η χειρότερη εκδοχή... Τα οικονομικά της λύσης θα εξεταστούν σε άλλο κεφάλαιο, το οικονομικό κόστος όμως που θα πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι και οι επιπτώσεις της λύσης στο επίπεδο της παρεχόμενης δημόσιας Εκπαίδευσης θα είναι σημαντικές.
      
6) Δημιουργία καθεστώτος φυλετικών διακρίσεων.

        Ο Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , η ισονομία , η ισοπολιτεία και η έλλειψη διακρίσεων στην βάση της εθνικής καταγωγής αποτελούν ουσιαστικό χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής πρακτικής στον τομέα τον ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την εφαρμογή όμως των προνοιών του Σχεδίου Ανάν η Κύπρος κινδυνεύει να γίνει το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που εφαρμόζει πολιτική φυλετικών διακρίσεων. Οι Ελληνοκύπριοι θα γίνουν η κατώτερη φυλή, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα γίνου οι «Άριοι» της Κύπρου, μια φυλετική ομάδα με υπερπρονόμια τόσο στον Τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στον Τομέα των ευκαιριών για διορισμό , ανέλιξη και κατάληψη αξιωμάτων στο κοινό κράτος. Πώς τεκμηριώνεται όμως ο ισχυρισμός ότι δια του Σχεδίου Ανάν η Κύπρος μεταμορφώνεται σε ένα ρατσιστικό κράτος; Ας αφήσουμε το ίδιο το Σχέδιο να μας παρουσιάσει τα όσα λέχθηκαν πιο πάνω:

Α) Στελέχωση υπηρεσιών και αξιωμάτων κοινού κράτους:
Σχέδιο Συντάγματος  άρθρα 5.1 α ) 28.1 , 28.2 , 29.1 , 34.1
5.1 α Η Γερουσία θα αποτελείται από ίσο αριθμό Γερουσιαστών από κάθε «συνιστών κράτος».
28.1 Μια Επιτροπή της Δημόσιας Διοίκησης αποτελούμενη από άνδρες και γυναίκες σε ίσους αριθμούς από κάθε «συνιστών κράτος».....
28.2...αν και τουλάχιστον το 1/3 των δημοσίων λειτουργών σε κάθε επίπεδο της Διοίκησης πρέπει να προέρχεται από κάθε «συνιστών κράτος»
29.1 Το κοινό κράτος θα έχει αστυνομία, το προσωπικό της οποίας θα προέρχεται σε ίσο αριθμό από καθένα των «συνιστώντων κρατών».
34.1 Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου θα αποτελείται από ίσο αριθμό δικαστών από κάθε «συνιστών κράτος».
Παράρτημα 2 , Προσάρτημα 2 άρθρο 1: Οι επικεφαλείς των αποστολών της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση...( παρατίθεται κατάλογος Διπλωματικών Αποστολών ) θα προέρχονται σε ίσους αριθμούς από κάθε «συνιστών κράτος».

        Παρόλο που ο Τουρκοκυπριακός πληθυσμός είναι μόνο το 20% , θα πάρει, σε επίπεδο κοινού κράτους, 50% των θέσεων αστυνομικών , Γερουσιαστών , Δικαστών , Επιτρόπων κάθε είδους , Διπλωματών καθώς και το 33% των Δημοσίων Υπαλλήλων. Αντίθετα οι Ελληνοκύπριοι παρόλο που είναι το 80% θα πρέπει να αρκεστούν στο 50% των θέσεων. Ένας Τουρκοκύπριος έχει τετραπλάσιες , κατ’ αναλογία , πιθανότητες να πάρει αξίωμα ή να γίνει αστυνομικός  στο κοινό κράτος. Ακόμα διπλάσια πιθανότητα να γίνει δημόσιος υπάλληλος.Από πότε όμως σε ένα Ευρωπαϊκό κράτος η Εθνική καταγωγή κάποιου μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς ή ευμενώς την αντιμετώπιση του από το Κράτος;
Μπορεί δε σε ένα κράτος δικαίου η εθνική καταγωγή οποιουδήποτε πολίτη να είναι κριτήριο διορισμού; Γιατί  η Ελληνοκυπριακή καταγωγή κάποιου αποτελεί μειονέκτημα για διορισμό του στον κρατικό μηχανισμό;

Β) Ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα:

       Στο Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα υπάρχουν περιορισμοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην βάση της φυλετικής καταγωγής. Οι περιορισμοί αυτοί είναι πραγματικοί για τους Ελληνοκυπρίους και μόνο θεωρητικά ισχύουν για τους Τουρκοκυπρίους.
1) Δικαίωμα εγκατάστασης:Το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων για εγκατάσταση τους στο Τουρκοκυπριακό «συνιστών κράτος» περιορίζεται στο 7% του πληθυσμού ενός Δήμου ή ενός χωριού του κράτους αυτού μεταξύ του 7ου και 10ου έτους από την εφαρμογή της συμφωνίας, 14% μεταξύ του 11ου και 14ου έτους και 21% μετά το 15ο έτος. Ο αντίστοιχος περιορισμός για τους Τουρκοκυπρίους στερείται πρακτικής σημασίας, μετά το 6ο έτος , λόγω των πληθυσμιακών μεγεθών του Ελληνοκυπριακού κρατιδίου. Αυτό είναι ολοφάνερο σε όποιο γνωρίζει στοιχειώδη Μαθηματικά. Έτσι αν είσαστε Τουρκοκύπριος , θα έχετε σε 6 χρόνια το δικαίωμα να εγκατασταθείτε ελεύθερα σε όλη την Κύπρο , ενώ αν είστε Ελληνοκύπριος οι δυνατότητες εγκατάστασεις σας πέρα από τα όρια του Ελληνοκυπριακού Κρατιδίου είναι πολύ περιορισμένες.
2) Δικαίωμα απόκτησης περιουσίας και επανεγκατάστασης των προσφύγων στις περιουσίες τους.
         Το 83,2% της γης που κατέχεται από ιδιώτες στην Κύπρο , με βάση στοιχεία του κτηματολογίου ανήκει σε Ελληνοκύπριους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Τουρκοκυπρίων είναι μόνο 16,8%. Παρόλα αυτά τίθενται ουσιαστικοί περιορισμοί στο δικαίωμα των προσφύγων και γενικά των Ελληνοκυπρίων να επανεγκατασταθούν στις περιουσίες τους, εντός του Τουρκικού κρατιδίου. Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει επανεγκατάσταση των επηρεαζομένων ιδιοκτητών υπο τον όρο ότι δεν θα εκχωρηθεί στους ιδιοκτήτες ενός συνιστώντος κράτους πάνω από 10% της περιοχής και κατοικίες σε οποιαδήποτε από τα δύο συνιστώντα κράτη και 20% σε οιαδήποτε επαρχία ή χωριό του έτερου συνιστώντος κράτους. Οι περιορισμοί αυτοί είναι ουσιαστικοί μόνο για τους Ελληνοκύπριους και οδηγεί σε μαζική δήμευση των περιουσιών τους στις περιοχές που θα παραμείνουν υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο. Αντίστοιχοι περιορισμοί καθόλου ή ελάχιστα επηρεάζουν τους Τουρκοκυπρίους λόγω του μικρού ποσοστού ιδιοκτησίας που κατέχουν.
         Συμπέρασμα: Αν είστε Τουρκοκύπριος θα επανακτήσετε την περιουσία σας 5 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας ανεξάρτητα από το που βρίσκεται η περιουσία αυτή. Αν είσαστε Ελληνοκύπριος τότε το δικαίωμα σας για επανάκτηση περιουσίας ισχύει ουσιαστικά μόνο για τις περιοχές που θα ανήκουν στο ελληνικό συνιστών κράτος, θα έχετε δε πολύ μεγάλη πιθανότητα να σας δημεύσουν την περιουσία στο Τ/κ και να πάρετε αντί αυτής ομόλογο αποζημίωσης εξαργυρώσιμο σε 10 ή 15 χρόνια.
        Φυλετικές διακρίσεις; Ολοφάνερα ναι. Θα είμαστε δε άξιοι της μοίρας μας αν τις αποδεκτούμε.

7) Άδικη λύση του εδαφικού.

 Α)      Η προτεινόμενη από το Σχέδιο Ανάν λύση για το εδαφικό, δηλαδή η παραχώρηση ποσοστού εδάφους 29% στο Τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, είναι άδικη εφόσον παραβλέπει ότι:
1)Το ποσοστό ιδιοκτησίας γης , από τους Τουρκοκυπρίους που είναι καταγεγραμμένο στο Κτηματολόγιο δεν υπερβαίνει το 16,8%.
2) Το ποσοστό των Τουρκοκυπρίων , ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου, δεν υπερβαίνει το 20%.
3) Γιατί η πλευρά μας δεν διεκδικεί δικαιότερη λύση του εδαφικού με βάση τα προαναφερθέντα αντικειμενικά κριτήρια;
Β) Γιατί το προτεινόμενο σχέδιο λύσης παραχωρεί το 55% της ακτογραμμής της Κύπρου στο Τουρκικό κρατίδιο; Αν συνυπολογίσουμε και το ποσοστό της ακτογραμμής των βάσεων τότε η ακτογραμμή του Ελληνοκυπριακού κρατιδίου δεν θα υπερβαίνει το 40%. Ποιες σκοπιμότητες επιδιώκουν αυτές οι ρυθμίσεις;
Γ) Γιατί η προτεινόμενη λύση αυξάνει το μήκος της οριοθετικής γραμμής των 2 κρατιδίων σε σχέση με την σημερινή διαχωριστική γραμμή; Οι επιστρεφόμενες στους Ελληνοκυπρίους περιοχές θα είναι περίκλειστες σχεδόν από εδάφη του τουρκικού συνιστώντος κρατιδίου.       

8) Συνταγή οικονομικής καταστροφής:

         Οι οικονομικές επιδράσεις της προτεινόμενης λύσης είναι καταστροφικές για την ελληνοκυπριακή οικονομία, ενώ θα δημιουργήσει μια συνεχή ροή πόρων από τους Ελληνοκυπρίους προς τους Τουρκοκυπρίους. Περεταίρω απαλλάσει την Τουρκία από οικονομικές υποχρεώσεις, που προκύπτουν από κατακράτηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών και απώλεια χρήσης τους και μεταθέτει τις ευθύνες αυτές από τους θύτες στα θύματα. Με απλά λόγια θα κληθούμε να αποζημιώσουμε τους πρόσφυγες που θα χάσουν τις περιουσίες τους λόγω των προνοιών του Σχεδίου και να χρηματοδοτήσουμε την μεταστέγαση των εποίκων και την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων. Τους πιο πάνω ισχυρισμούς θα τεκμηριώσω με αναφορές στο ίδιο το σχέδιο Ανάν καθώς και άλλες έγκυρες πηγές.

Παράρτημα 3, Προσάρτημα 7 , Νόμος Περί Φορολογίας και Οικονομικών Κοινού Κράτους,
Άρθρο 1: Το Κοινό Κράτος θα μεταβιβάζει στα συνιστώντα κράτη, αναλόγως του πληθυσμού τους, όχι λιγότερο από το 1/3 του εισοδήματος εξ’ εμμέσων φόρων που δεν θα μεταβιβάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διορθωτικό Παράρτημα ( Corregendum )
Το Κοινό Κράτος θα μεταβιβάζει στα συνιστώντα κράτη, το 1/3   της αρχικής, εξ’ εμμέσων φόρων,  συνεισφοράς τους. Θα επιστρέφεται στο κάθε συνιστών κράτος το 1/3 της αρχικής συνεισφοράς του.

      Με βάση στοιχεία του Γραφείου προγραμματισμού, τα υπολογισμένα έσοδα των συνιστώντων κρατών από έμμεσους φόρους με τιμές 2004 θα είναι ως εξής:Ελληνοκυπριακό κρατίδιο 1118 εκατ. λίρες . Τουρκοκυπριακό κράτος: 86 εκατ. λίρες. Σύνολο εμμέσων φόρων 1204 εκατ. λίρες. Συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση 75 εκατ. λίρες. Ποσό που μένει στην Κύπρο για διαμοιρασμό μεταξύ των κρατιδίων: 1129 εκατ. λίρες. Χρηματοδότηση κατ αναλογία πληθυσμού: Ελληνοκυπριακό κρατίδιο 301 εκατ. λίρες , Τουρκοκυπριακό κρατίδιο 75 εκατ. λίρες. Χρηματοδότηση κρατιδίων κατ’ αναλογία εισφορών: Ελληνοκυπριακό κρατίδιο 373 εκατ. λίρες, Τουρκοκυπριακό κρατίδιο 29 εκατ. λίρες. Χρηματοδότηση κοινού κράτους: 351 εκατ. λίρες.
      Με απλά λόγια οι Ελληνοκύπριοι φορολογούμενοι θα συνεισφέρουν για την λειτουργία του κοινού κράτους το σύνολο των εσόδων του προυπολογισμού του δηλαδή 351 εκατ. λίρες. Οι Τουρκοκύπριοι όχι μόνο δεν θα συνεισφέρουν τίποτε στο κοινό κράτος, αλλά απεναντίας θα επιχορηγούνται από τους Ελληνοκυπρίους με άλλα 18 εκ. λίρες.   Αν σήμερα έχουμε σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, που απειλούν την πορεία της Κύπρου προς την ΟΝΕ το 2006 , τί θα γίνει όταν τα ελλείματα του τριπλού αυτού κράτους , που θα στηρίζεται οικονομικά στην Ελληνοκυπριακή του συνιστώσα και μόνο,  πολλαπλασιαστούν σημαντικά;
     Προφανώς η πρόθεση μας για ένταξη στην ΟΝΕ θα γίνει όνειρο μακρινό και απραγματοποίητο για πολλά χρόνια...
         Το νέο κράτος θα είναι όπως τον πύθο των Δαναϊδων , που όντας χωρίς πυθμένα , ματαίως οι δυστυχείς Ελληνοκύπριοι θα προσπαθούν να γεμίσουν.  Που θα δαπανούνται όμως τα 351 εκατομμύρια που το Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κράτος Θα δίνει κάθε χρόνο στο κοινό κράτος; Ας αφήσουμε το ίδιο το Σχέδιο να μιλήσει γιαυτό:

Παράρτημα 7, προσάρτημα 2 , άρθρο 7
Το κόστος της ίδρυσης και λειτουργίας του Συμβουλίου Περιουσίας θα καλύπτεται από το κοινό κράτος .....
Άρθρο 17: Ταμείο Αποζημειώσεων
Ένα Ταμείο Αποζημιώσεων θα δημιουργείται στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και θα το διαχειρίζεται το Συμβούλιο Ιδιοκτησίας. Το κοινό κράτος θα παρέχει το αρχικό κεφάλαιο Χ (Βάλτε ποσό) στο Ταμείο...Το κοινό κράτος θα εγγυάται τα ομόλογα Αποζημιώσεων στο Διηνεκές.
Επίμετρο Δ: Το κόστος της επιχείρησης του ΟΗΕ θα βαρύνει την Κύπρο.

       Το Σχέδιο είναι σαφές. Οι Ελληνοκύπριοι θα κληθούν να πληρώσουν τις αποζημιώσεις για όσους θα χάσουν τις περιουσίες τους. Η Τουρκία, που με βάση τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικααστηρίων είναι υπεύθυνη για την απώλεια χρήσης των περιουσιών των προσφύγων, απαλλάσσεται.  Οι Ελληνοκύπριοι που  έχουν την ατυχία να έχουν περιουσίες στο Τουρκικό συνιστών κρατίδιο , όχι μόνο θα τις χάσουν αλλά θα κληθούν να ...αυτοαποζημιωθούν, εφόσον οι αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης θα βαραίνουν το Ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Θα πληρώσουν δηλαδή οι ίδιοι τις αποζημιώσεις στον εαυτό τους. Ο εμπαιγμός και η υποτίμηση της νοημοσύνης μας είναι ολοφάνερος. Πόσα θα μας στοιχίσει αυτή η αυτοαποζημίωση; Οι υπολογισμοί που ακολουθούν θα μας δώσουν μια προσεγγιστική ένδειξη του ποσού αυτού:
Α) Η αξία της Ελληνοκυπριακής περιουσίας , που δεν θα αποκατασταθεί υπολογίζεται, σε σημερινές τιμές σε 15 δις λίρες .
Β) Για την περιουσία αυτή οι ιδιοκτήτες θα πάρουν ομόλογα, τα οποία θα είναι εξαργυρώσιμα σε 10 χρόνια ( 2/3 του ποσού ) και 15 χρόνια ( 1/3 του ποσού )
Γ) Τα ομόλογα αυτά παρόλο που δεν είναι άμεσα εξαργυρώσιμα, εντούτοις θα αποφέρουν στον κάτοχο τους επιτόκιο που θα είναι ίσος με ανάλογα κυβερνητικά χρεόγραφα.
Δ) Αν υπολογίσουμε , με βάση τα τρέχοντα επιτόκια των κυβερνητικών χρεογράφων, το επιτόκιο των ομολόγων αποζημίωσης στο 4 % , τότε έχουμε μια επιβάρυνση του Ταμείου αποζημιώσεων , δηλαδή του κοινού κράτους, δηλαδή των Ελληνοκυπρίων, με £600000000 ( Εξακόσια εκατομμύρια λίρες )τον χρόνο.
5) Τι θα γίνει όμως όταν κάποτε τα ομόλογα ωριμάσουν και οι κάτοχοι τους ή οι απογόνοι τους θα πάνε μετά από 10 ή 15 χρόνια να τα ρευστοποιήσουν; Που θα βρεθούν μερικά δις για να ικανοποιηθούν αυτοί που ανέμεναν 15 χρόνια; Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά δεν βλέπω με ποιο τρόπο τα ομόλογα θα πάψουν να είναι χαρτιά και επιτέλους οι κάτοχοι τους θα αποζημιωθούν.
      Πέραν τούτου είναι ολοφάνερο ότι , εφόσον το κοινό κράτος θα χρηματοδοτείται από τους Ελληνοκυπρίους, αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν τα λειτουργικά κόστα του. Με βάση το Σχέδιο Ανάν το 50% της Αστυνομίας του κοινού κράτους και το 33% των υπαλλήλων του θα είναι Τουρκοκύπριοι. Αυτό δε παρά το ότι ο τουρκικός πληθυσμός είναι μόνο 20%. Θα χρηματοδοτούμε δηλαδή 100% τις δαπάνες από τους φόρους μας αλλά θα επωφελούνται οι Τουρκοι με πολλαπλάσιες , κατ’αναλογία θέσεις στην δημόσια υπηρεσία. Μίλησε κανείς για φυλετικές διακρίσεις; Αν θεωρείτε δε ότι είμαι υπερβολικός εξηγήστε μου; Γιατί η φυλετική καταγωγή κάποιου επηρεάζει δυσμενώς τις πιθανότητες διορισμού του στο κοινό κράτος; Γιατί ένας Τουρκοκύπριος κατ’ αναλογία θα έχει τριπλάσιες ως πενταπλάσιες πιθανότητες να εργοδοτηθεί στο κοινό κράτος;
         Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Με βάση υπολογισμούς του Γραφείου προγραμματισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας , η ανοικοδόμηση των κατεχομένων θα στοιχίσει 850 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως για μια περίοδο τουλάχιστο 10 ετών. Μεταφράζοντας το ποσό αυτό σε κυπριακές λίρες βρίσκουμε ότι την επόμενη δεκαετία η Κύπρος θα πρέπει να δαπανήσει συνολικά £5000000000 ( 5 Δις λίρες , μισό δις ετησίως ) . Μόνο αυτό το ποσό υπερκαλύπτει τα 351 εκατομμύρια λίρες που θα συνεισφέρουν οι Ελληνοκύπριοι ετησίως στον προϋπολογισμό του κοινού κράτους. Γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς για την άρση της υπανάπτυξης των κατεχομένων και όχι η Τουρκία που είναι ο πρόξενος αυτής της κατάστασης;  

        Τα 1100 εκατομμύρια τον χρόνο, που θα κληθούμε να πληρώσουμε συνολικά για αποζημιώσεις και επανοικοδόμηση των κατεχομένων δεν είναι οι μόνες οικονομικές πληγές που θα φέρει το σχέδιο. Ως γνωστόν ο πρώτος και σημαντικότερος τομέας της οικονομίας μας σήμερα είναι ο Τουρισμός , που αποφέρει πάνω από 1000 εκατομμύρια λίρες κατ’ έτος. Ποια είναι όμως η επίδραση της προτεινόμενης λύσης πάνω στον Ελληνοκυπριακό τουρισμό;  Ας προσπαθήσουμε, με βάση τα  αντικειμενικά δεδομένα  που ακολουθούν να  να δώσουμε απάντηση στο σοβαρό αυτό ερώτημα:
Α) Ο Τουρισμός ως αρμοδιότητα ανήκει στα συνιστώντα κρατίδια.(Σύνταγμα της Κύπρου άρθρο 12 ) Δεν θα υπάρχει ενιαία τουριστική πολιτική εφόσον ο τουρισμός δεν βρίσκεται στην αρμοδιότητα του κοινού κράτους. Παρόλο δε που το προτεινόμενο Σύνταγμα ( άρθρο 14,3) ορίζει ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια εναρμονισμού της νομοθεσίας και της πολιτικής των 2 κρατιδίων στον Τουρισμό , αυτό δεν αναιρεί τα αντίθετα συμφέροντα και άρα τον σκληρό ανταγωνισμό στον τομέα αυτό.
Β) Η τιμή του τουριστικού προϊόντος , τουλάχιστον στα πρώτα έτη μετά την λύση , θα είναι σημαντικά χαμηλότερη στο Τουρκοκυπριακό κράτος σε σύγκριση με το Ελληνοκυπριακό.
      Είναι εμφανές ότι το Τουρκικό κρατίδιο θα λειτουργεί ανταγωνιστικά σε σχέση με το Ελληνικό. Τουριστικά θα έχουμε 2 χώρες και όχι μια στην Κύπρο που θα ανταγωνίζονται για την άγρα πελατών, με τους Τούρκους να βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση ,τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, αφού για το ίδιο προϊόν θα προσφέρουν χαμηλότερες τιμές. Ο Ελληνοκυπριακός τουρισμός θα υποστεί πλήγμα, το οποίο δεν θα είναι ευκαταφρόνητο.
         
        Η λειτουργία της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου , που θα προκύψει από την μετά Ανάν εποχή θα είναι προβληματική. Αυτή η διαπίστωση δεν ανήκει σε εμένα αλλά στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλο Χριστοδούλου.Η πρωτοφανής για Κεντρική Τράπεζα ίδρυση υποκαταστημάτων στα κρατίδια, η διοίκηση της από τριμελές σώμα, δηλαδή 1 Ε/κ , 1 Τ/κ και ένα ξένο πολίτη, που θα έχει και τον καθοριστικό ρόλο για λήψη αποφάσεων στον νευραλγικό αυτό τομέα, είναι μερικά από τα τρωτά του Σχεδίου. Γιατί ένας μη Κύπριος Πολίτης να έχει τον καθοριστικό ρόλο στην άσκηση οικονομικής  και νομισματικής πολιτικής; Ποιου τα συμφέροντα θα εξυπηρετεί άραγε το άτομο αυτό; Τι θα γίνει άραγε με τα 1500 εκατομμύρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σημερινής Κεντρικής Τράπεζας; Θα περιέλθουν στο   Ελληνοκυπριακό κράτος που τα δημιούργησε με κόπους δεκαετιών ή θα μεταφερθούν στο κοινό κράτος; Με ποιο τρόπο θα ενταχθεί ο τραπεζικός τομέας των κατεχομένων στο ενιαίο τραπεζικό σύστημα; Οι απαντήσεις που δίνει το Σχέδιο Ανάν στα ανωτέρω ερωτήματα είναι ανύπαρκτες...Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου , ελπίζω δε να μην μιλά σε ώτα μη ακουόντων.

       Έχουμε αποδείξει ότι , παρά την οικονομική αφαίμαξη των Ελληνοκυπρίων , και τα 351 εκατ. λίρες που θα πληρώνουν ετησίως στο κοινό κράτος, αυτό δεν είναι οικονομικά βιώσιμο γιατί οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει θα απαιτήσουν το τριπλάσιο ποσό. Μπροστά στους αδυσώπητους αριθμούς, το τελευταίο επιχείρημα των υποστηρικτών του Σχεδίου είναι η χρηματοδότηση της λύσης από τους διεθνείς δωρητές. Που προς το παρόν όμως είναι αόρατοι και δεν έχουν ανακοινώσει οποιεσδήποτε δωρεές... Βλέπετε τα Χριστούγεννα αργούν ακόμα και ο καημένος ο Άγιος Βασίλης ποιους να πρωτοπρολάβει , για να κάνουμε και ένα αστείο...     
       Θεωρώ απίθανο με βάση τη διεθνή πρακτική , όπως αυτή εκδηλώθηκε σε άλλες περιπτώσεις , οι δωρητές να καλύψουν πέραν του 10% του κόστους της λύσης. Θεωρώ την αναφορά σε αυτούς μια ακόμα προσπάθεια για να αποδεκτούμε τη λύση στη βάση παραπλανητικών δεδομένων.

  
9)  Δικαστικής Εξουσία : ξένοι δικαστές με εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.

        Το άρθρο 34 του προτεινόμενου Σχεδίου Συντάγματος καθώς και ο Συνταγματικός Νόμος Περί της Απονομής της Δικαιοσύνης καθορίζει τη σύνθεση, τον τρόπο λήψης αποφάσεων  τον τρόπο διορισμού καθώς και τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο , ως εκφραστής της δικαστικής εξουσίας θα ελέγχεται από ξένους δικαστές , δηλαδή άτομα που δεν είναι καν πολίτες της Κύπρου. Το Σχέδιο Ανάν επί τούτου  είναι σαφές . Παραθέτω αυτούσια τα σχετικά άρθρα για να τεκμηριώσω την άποψη μου:

Σύνταγμα της Κύπρου ,Μέρος 4ο , Τμήμα Δ άρθρο 36,1: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου θα αποτελείται από ίσο αριθμό Δικαστών από κάθε συστατικό κράτος.....Όλες οι αποφάσεις του μπορούν να λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία.

Επίσης: ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 22  ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Αρθ. 1.3 Το Προεδρικό Συμβούλιο ορίζει τους δικαστές μεταξύ των υποψηφίων που προτείνει το Δικαστικό Συμβούλιο,τρεις δικαστές από κάθε ένα εκ των συνιστώντων κρατών και τρεις μη Κύπριους δικαστές που δεν θα είναι πολίτες ούτε της Ελλάδας ούτε της Τουρκίας ούτε του Ηνωμένου Βασιλείου.

       Είναι φανερή η καθοριστική θέση των ξένων δικαστών στο θέμα λήψης αποφάσεων, εφόσον αυτές θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία. Αν οι δικαστές των Συνιστώντων κρατιδίων διαφωνούν τότε η απόφαση θα καθοριστεί από τους ξένους δικαστές. Άνθρωποι οι οποίοι δεν θα είναι καν πολίτες της χώρας θα ελέγχουν μια από τις τρεις εξουσίες του κράτους. Δεν είναι όμως γνωστό στους συντάκτες του σχεδίου ότι οι εξουσίες ενός δημοκρατικού κράτους πηγάζουν από το λαό του και όχι από τους ξένους; Η μήπως δεν μιλούμε για ένα δημοκρατικό κράτος; Το θέμα όμως έχει και συνέχεια. Το μέλλον να ιδρυθεί Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει μόνο τις συνήθεις εξουσίες και αρμοδιότητες που εκ της φύσεως του έχει το σώμα αυτό. Κάτω από ορισμένες περιστάσεις το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Υπάρχει δε σημαντική πιθανότητα οι ξένοι δικαστές να πάρουν προσωρινές αποφάσεις που κανονικά βρίσκονται στη δικαιοδοσία μιας εκλελεγμένης Κυβέρνησης ή του κοινοβουλίου. Αν και όταν προκύψει αδιέξοδο στο Προεδρικό Συμβούλιο ή στο Κοινοβούλιο του Κοινού Κράτους , γεγονός που δεν φαίνεται απίθανο λογω της δυσλειτουργικότητας των οργάνων αυτών, τότε πιθανόν να κληθεί το Ανώτατο Δικαστήριο να πάρει αποφάσεις. Πόσο προσωρινές θα είναι αυτές οι αποφάσεις σε μια γενική και παρατεταμένη κρίση, αν και όταν το τουρκικό συνιστών κράτος αποφασίσει να παραλύσει την αναιμική συνομοσπονδία, εύκολα μπορεί κάποιος να προδικάσει. Η ρήση « Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» φαίνεται να ταιριάζει στην περίπτωση.
        Οι αποφάσεις που μπορεί να πάρει το Ανώτατο Δικαστήριο καλύπτουν όλο το φάσμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του κοινού κράτους σε επίπεδο νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Ποια δημοκρατικη διαδικασία επιβάλλει να μας διοικούν ξένοι , διορισμένοι αξιωματούχοι; Προφανώς το Σχέδιο Ανάν καταστρατηγεί την βασική δημοκρατική αρχή ότι η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία λειτουργεί δια των αιρετών αξιωματούχων του λαού. Επίσης καταστρατηγείται η βασική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, εφόσον τα ίδια άτομα κατέχουν και δικαστική , αλλά και εκτελεστική ή νομοθετική εξουσία. Επειδή συνηθίζω να τεκμηριώνω τους ισχυρισμούς μου, παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από το Σχέδιο Ανάν για να κρίνει ο καθένας την αλήθεια των γραφομένων μου:

Σύνταγμα της Κύπρου, Μέρος 4ο , Τμήμα Δ άρθρο 34 εδάφιο 6: Εάν προκύψει αδιέξοδο σε θεσμικό φορέα του κοινού κράτους παρακωλύοντας τη λήψη απόφασης, χωρίς την οποία το κοινό κράτος ή οι θεσμοί του δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά ή η έλλειψη της οποίας θα απέληγε σε ουσιώδη παράβαση των υποχρεώσεων της Κύπρου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί κατόπιν αιτήσεως μέλους του Προεδρικού Συμβουλίου, του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου είτε της Γερουσίας είτε της Βουλής να λάβει προσωρινή απόφαση επί του ζητήματος, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι ο εν λόγω θεσμικός φορέας λάβει απόφαση.

            
10) Ελλειπής εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

        Το κυπριακό πρόβλημα ήταν στάσιμο εδώ και δεκαετίες. Τώρα όμως, δύο μήνες πριν την οριστική ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση , τα Ηνωμένα Έθνη , συνεπικουρούμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες επείγονται να λύσουν το Κυπριακό πρόβλημα. Θέτουν δε το χρονικό ορόσημο της 1ης Μαϊου του 2004 ως την ημερομηνία κατά την οποία το πρόβλημα θα πρέπει να είναι λυμένο.
       Αλήθεια γιατί το Κυπριακό πρέπει να λυθεί πριν την πρώτη του Μάη; Γιατί να μην δοθεί παράταση χρόνου για να γίνουν με άνεση διαπραγματεύσεις; Είναι άραγε το τέλος του κόσμου αν λυθεί το Κυπριακό τον Ιούνιο του 2004 ή αργότερα; Μήπως οι αφέντες αυτού του κόσμου νιώθουν τύψεις για τα δεινά μας και επείγονται να λύσουν το πρόβλημα;
        Η απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα είναι ότι η βιασύνη κάποιων δεν οφείλεται στα (ανύπαρκτα ) ανθρωπιστικά τους αισθήματα , αλλά στην αντικειμενική διαπίστωση ότι το Σχέδιο Ανάν είναι ασύμβατο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο . Το τελευταίο , στην γενική μορφή του αφήνει ελεύθερο τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη να εγκατασταθεί , να αποκτήσει περιουσία και να δουλέψει όπου θέλει. Η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού μετά την πρώτη του Μάη δεν μπορεί να θέτει ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς στα ανθρώπινα αυτά δικαιώματα , το πολύ πολύ να θέτει κάποια χρονοδιαγράμματα για πρακτικούς μόνο λόγους.
       Έτσι η πρώτη του Μάη , αν ξημερώσει με άλυτο το Κυπριακό, θα είναι η μέρα του θανάτου του σχεδίου Ανάν , αφού το επόμενο σχέδιο λύσης , αν και όταν κατατεθεί, δεν θα μπορεί να περιέχει δεσμεύσεις ασύμβατες με το Κοινοτικό Κεκτημένο. Τί θα συμβεί όμως αν το Κυπριακό λυθεί πριν τον Μάη του 2004; Τότε οι ρυθμίσεις του σχεδίου Ανάν θα έχουν ισχύ κοινοτικού κεκτημένου , αλλά μόνο για μας. Θα είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες β΄ κατηγορίας. Αν για παράδειγμα είστε Λευκωσιάτης δεν θα μπορείτε κατά πάσα πιθανότητα να εγκατασταθείτε στο Τουρκικό κρατίδιο, γιατί οι Ελληνοκύπριοι θα είναι είδος απαγορευμένο, πέραν από κάποια ποσοστά , σ’αυτά τα μέρη. Σε όλη την άλλη Ευρώπη θα είστε Ευρωπαίος πολίτης με όλα τα δικαιώματα εκτός από την πατρίδα σας . Μην ανησηχείτε όμως! Θα μπορείτε να κάνετε στην Κερύνεια επίσκεψη ως τουρίστας.
         Επιπλέον αν το Κυπριακό λυθεί πριν από την πρώτη του Μάη, η Τουρκία μπαίνει στην Ευρώπη αυτοστιγμεί μαζί με το νέο κρατικό μόρφωμα, το οποίο θα ελέγχει σε μεγάλο βαθμό. Χωρίς να είναι μέλος τυπικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία θα μπορεί να έχει ουσιαστικό λόγο στην λήψη αποφάσεων στα όργανα της.Αυτό γιατί καμμιά απόφαση δεν θα μπορεί να παρθεί στο κοινό κράτος χωρίς συναίνεση του Τουρκικού συνιστώντος κρατιδίου, του οποίου την εξάρτηση από την Τουρκία θεωρώ αυταπόδεικτη.
          Ο Κυπριακός λαός υπεβλήθει σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία χρόνια για να ικανοποιεί η Κύπρος τα κριτήρια για την ένταξη , την οποία επιδιώξαμε για πολιτικούς και όχι για οικονομικούς λόγους. Όλοι οι Κύπριοι ζητήσαμε την ένταξη για να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μας με βάση το κοινοτικό πλαίσιο. Πόσο δίκαιο είναι άραγε να αναιρεθεί όλη αυτή η προσπάθεια και αντί κοινοτικό κεκτημένο να έχουμε την κατάργηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας ελέω σχεδίου Ανάν; Αν συμβεί αυτό θα είναι μια από τις πιο μεγάλες απάτες που έγιναν ποτέ σε βάρος του Κυπριακού λαού.
             Γιατί όμως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του Σχεδίου Ανάν χωρίς το οποίο το Σχέδιο καταρρέει; Γιατί η απλή έστω εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ατομικό επίπεδο, θα οδηγήσει σε κατάρρευση τον διαχωρισμό των πολιτών σε 2 εδαφικές περιοχές , εθνικά σχεδόν ομοιογενείς, όπως προτείνει το σχέδιο Ανάν και θα οδηγήσει στην προ του 1974 κατάσταση, όπου Έλληνες και Τούρκοι ζούσαν ανάμεικτοι. Ο διαχωρισμός Ελλήνων και Τούρκων είναι μια ρατσιστική κατάσταση που επιβλήθηκε τεχνητά από την Τουρκία το 1974 μετά από υπέρμετρη βία. Η άδικη αυτή κατάσταση δεν έπρεπε να εδραιώνεται αλλά να αναιρείται από τα διάφορα σχέδια των Η.Ε. Στην εδραίωση της αδικίας φταίμε σε μεγάλο βαθμό και εμείς, διοτί με την αποδοχή λύσης με βάση τη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν, αποδεκτήκαμε ότι η βία και η κατοχή δημιουργούν δίκαιο και νομιμότητα.
          
11) Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία: Κράτος υπο  κηδεμονία ( προτεκτοράτο) της Τουρκίας.

        Το ιδιόμορφο κρατικό μόρφωμα που δημιουργείται με το σχέδιο Ανάν δεν είναι ένα ανεξάρτητο κράτος , αλλά Κράτος υπο την κηδεμονία των εγγυητριών δυνάμεων. Λόγω της εγγύτητας,  του μεγέθους και της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκικής Δημοκρατίας, η κηδεμονία της είναι ουσιαστική επι της Κύπρου, ενώ η επιρροή της Ελλάδας σκιώδης και ανίσχυρη. Δεν αφίσταται της πραγματικότητας η διαπίστωση ότι η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα Τουρκικό Προτεκτοράτο.  Τα πραγματικά δεδομένα όπως είναι στο σχέδιο, που τεκμηριώνουν τους πιο πάνω ισχυρισμούς, είναι τα ακόλουθα:

1) Η παραμονή σε Ισχύ της Συνθήκης Εγγυήσεως του 1960 , η οποία δίδει το δικαίωμα στις εγγυήτριες δυνάμεις να επεμβούν από κοινού ή και μεμονομένως για την επαναφορά της συνταγματικής τάξης . Έτσι όποτε η Τουρκία διαπιστώσει κάποια πραγματική ή φανταστική παραβίαση της συνταγματικής τάξης έχει το δικαίωμα της επέμβασης. Όλοι δε ξέρουν με ποιο τρόπο ερμήνευσε το 1974 το δικαίωμα αυτό η Τουρκία.  Τα κείμενα που τεκμηριώνουν τον πιο πάνω ισχυρισμό μου είναι τα ακόλουθα:

 Σχέδιο Ανάν ,Ιδρυτική Συμφωνία άρθρο 1,3
Η Συνθήκη εγκαθίδρυσης, η Συνθήκη των Εγγυήσεων και η Συνθήκη των Συμμαχιών παραμένουν σε ισχύ και θα εφαρμοσθούν mutatis mutandis στηνέα κατάσταση πραγμάτων.

Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας, Συνθήκη εγγυήσεως άρθρο4
....έκαστη των τριών εγγυητριών δυνάμεων επιφυλάσσει εαυτή το δικαίωμα όπως ενεργήσει με μόνον σκοπόν την επαναφορά της δια της παρούσης συνθήκης δημιουργηθείσης καταστάσεως.

        Τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας δεν καλύπτουν την συνταγματική τάξη του κοινού κράτους μόνο, αλλά και  των συνιστώντων κρατιδίων. Η λειτουργία του Ελληνοκυπριακού κρατιδίου θα βρίσκεται κάτω από τη βαριά σκιά της Τουρκίας.

2) Στην Κύπρο θα μείνουν 6000 Τούρκοι και 6000 Έλληνες στρατιώτες  ενώ οι Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές δυνάμεις θα διαλυθούν εντός 29 μηνών , σε 4 φάσεις. Το κρατικό μόρφωμα που θα δημιουργηθεί θα έχει μόνο αστυνομικές δυνάμεις, δηλαδή 3 αστυνομίες .( Μια για το κοινό και 2 για τα συνιστώντα κρατίδια ) Τα στρατιωτικά αποσπάσματα πιθανόν να φύγουν μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση , άν και όταν αυτό ποτέ συμβεί και υπο την αίρεση της Συμφωνίας των ενδιαφερομένων. Από την άποψη της ασφάλειας , ένα κράτος χωρίς στρατό είναι ένα μη κράτος. Ας σημειώσουμε εδώ ότι το κράτος της Ζυρίχης του 1960 είχε στρατό εκ 2 χιλιάδων ανδρών ο οποίος αποτελείτο από 1200 Ε/κ και 800 Τ/κ.
      Ποια πραγματική ύπαρξη μπορεί να έχει ένα αφοπλισμένο τρικέφαλο κράτος με ξένα στρατεύματα στο έδαφος του με εγγυητή την Τουρκία , που για να κάνουμε και ένα αστείο, είναι  το κράτος με περγαμηνές στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Το νέο κράτος θα βρίσκεται  κάτω από τον πλήρη στρατιωτικό έλεγχο της Τουρκίας. 

3) Το νέο ιδιόμορφο Κράτος δεν θα μπορεί να διαθέτει το έδαφος του στη διάθεση διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων , κατά συνέπεια δε δεν θα μπορεί να συμμετέχει στην κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και  Ασφάλειας χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποδεικνύεται από τα γραφόμενα του άρθρου 8 της ιδρυτικής συμφωνίας που επί λέξη λέει:

Η Κύπρος δεν θα θέτει το έδαφος της στην διάθεση διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων χωρίς την συγκατάθεση της Ελλάδας και της Τουρκίας.

4)       Η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία , δεν θα είναι ένα κράτος με δική του αυτόνομη εξωτερική πολιτική , εφόσον η πολιτική του σε σημαντικό βαθμό θα είναι φερέφωνο της Άγκυρας και ως δούρειος ίππος θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μήπως νομίζετε ότι είμαι υπερβολικός; Ακούστε τι λέει η προτεινόμενη λύση και κρίνετε μόνοι σας:

Ιδρυτική Συμφωνία, άρθρο 1,5

Η Κύπρος θα διατηρήσει ειδικούς δεσμούς φιλίας με την Ελλάδα και την Τουρκία, σεβόμενη την ισσρροπία που καθιερώθηκε με τη Συνθήκη των Εγγυήσεων και την Συνθήκη των Συμμαχιών και αυτή τη Συμφωνία, και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.

         Είναι φανερή η προδέσμευση της Κύπρου για υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη. Το Κυπριακό προτεκτοράτο , θα είναι παρελκόμενο της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας , μια τουρκική φωνή μέσα στην Ευρώπη.

12) Μη λειτουργικότητα του κοινού κράτους σε επίπεδο Νομοθετικής και Εκτελεστικής Εξουσίας.

       Το κοινό κράτος είναι δυσλειτουργικό. Αν ένα από τα  δύο συνιστώντα κράτη θέλει να παραλύσει την λειτουργία της αναιμικής συνομοσπονδίας μπορεί να το πετύχει τόσο σε επίπεδο Νομοθετικής όσο και σε Επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας. Τα ανωτέρω δεδομένα θα παρουσιαστούν πιο κάτω, με αναφορά σε κάθε μια από τις εξουσίες ξεχωριστά:
Νομοθετική εξουσία: Το κοινοβούλιο του Κοινού Κράτους θα αποτελείται από 2 Θεσμικά Όργανα , δηλαδή τη Βουλή και τη Γερουσία . Το καθένα από αυτά θα έχει 48 μέλη. Στην Βουλή η πιθανότερη σύνθεση με βάση τα συμφραζόμενα  του άρθρου 20.4 , και 20.5  του προτεινόμενου Σχεδίου Συντάγματος θα είναι η ακόλουθη: Ελληνοκύπριοι: 33 , Αρμένιοι:1 , Λατίνοι: 1 Μαρωνίτες :1 , Τουρκοκύπριοι 12. Στη Γερουσία κάθε συνιστών κράτος θα εκπροσωπείται με ίσο αριθμό Γερουσιαστών δηλαδή 24.
          Η Βουλή , η σύνθεση της οποίας εκπροσωπεί αναλογικά τη σύνθεση του πληθυσμού σε μεγάλο βαθμό , είναι μόνο ένα διακοσμητικό σώμα. Αυτό συνάγεται από το άρθρο 23 του προτεινομένου Συντάγματος που επί λέξει λέει:

Άρθρο 23: Εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου απαιτούν την έγκριση Βουλής και Γερουσίας με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών, μετά από ψηφοφορία , συμπεριλαμβανομένου και του ενός τετάρτου των παρόντων γερουσιαστών από κάθε συνιστών κράτος.

         Προφανώς καμμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο , αν δεν εγκριθεί από τη Γερουσία που δεν είναι αντιπροσωπευτικό σώμα. Η στρέβλωση είναι αυτονόητη αλλά αξίζει να αναφερθεί . Οι 24 Ελληνοκύπριοι Γερουσιαστές , παρ’όλο που αντιπροσωπεύουν το 80% δεν μπορούν να περάσουν κανένα νομοσχέδιο , αν δεν ψηφιστεί από τουλάχιστο 6 Τούρκους συναδέλφους τους. Προφανώς 18 Τουρκοκύπριοι Γερουσιαστές , αντιπροσωπεύοντας το 15% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου , μπορούν να παρεμποδίσουν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης και να παραλύσουν το κράτος. Υπάρχουν όμως και τα χειρότερα. Για σημαντικά θέματα όπως η έγκριση του προϋπολογισμού, η εκλογή του Προεδρικού Συμβουλίου κλπ , η απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία πρέπει να περιλαμβάνει τα 2 πέμπτα των Γερουσιαστών κάθε κράτους. Προφανώς ,  μόνο το 12% του συνολικού πληθυσμού , αντιπροσωπευόμενο από 15 Τούρκους Γερουσιαστές , μπορεί να αφήσει το κοινό κράτος χωρίς Προεδρικό Συμβούλιο. Αν το προτεινόμενο Προεδρικό Συμβούλιο ψηφιστεί από το σύνολο των 24 Ελληνοκυπρίων Γερουσιαστών , και από τους 9 από τους 24 Τούρκους , δεν θα εκλεγεί αν καταψηφιστεί από τους υπόλοιπους 15 Τούρκους. Σκεφτείτε το . Η θέληση τουο 12% του πληθυσμού  υπερισχύει της θέλησης του 88%. Άλλα σχόλια δεν είναι αναγκαία. Το Σχέδιο Ανάν έχει τόση σχέση με την δημοκρατία όση ο διάβολος με τον παράδεισο.

Εκτελεστική Εξουσία: Το Προεδρικό Συμβούλιο , αν και όταν η Γερουσία καταφέρει να το εκλέξει, θα πρέπει να επιτύχει ακόμα ένα άθλο. Να καταφέρει να λειτουργήσει και να πάρει αποφάσεις. Πως οι 4 Ελληνοκύπριοι και οι 2 Τουρκοκύπριοι που  αποτελούν το ιδιόρυθμο αυτό όργανο, θα  παίρνουν αποφάσεις; Ας αφήσουμε το ίδιο το Σχέδιο να μας μιλήσει γιαυτό.

Άρθρο 24,7: Το Προεδρικό Συμβούλιο θα προσπαθήσει να εξασφαλίζει αποφάσεις με συναίνεση. Αν δεν επιτευχθεί συναίνεση θα λαμβάνει αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία των μελών. .... Η πλειοψηφία αυτή  θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα μέλος από κάθε συνιστών κράτος.

       Χρειάζεται άραγε οποιοδήποτε επιχείρημα για να καταδειχθεί το αυταπόδεικτο συμπέρασμα ότι χωρίς την συναίνεση του Τουρκικού συνιστώντος κρατιδίου δεν μπορεί να λειτουργήσει το κοινό κράτος; Τι θα γίνει αν τα Τουρκικά μέλη του Συμβουλίου, αποφασίσουν όχι να καταψηφίσουν κάποιες αποφάσεις,  αλλά απλώς να τηρήσουν αποχή; Απλούστατα η εκτελεστική εξουσία του κοινού κράτους θα μείνει ..ανενεργή. Η Κύπρος δεν θα μπορεί να συμμετέχει στην διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  το κοινό κράτος θα παραλύσει .
       Το Προεδρικό Συμβούλιο, ακόμα και χωρίς τις ειδικές πλειοψηφίες είναι μη λειτουργικό. Ποιος θα συντονίζει τα μέλη του αφού δεν υπάρχει Ιεραρχία ανάμεσα τους; Πώς ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου θα παράγουν έργο αφού θα εναλλάσσονται κάθε 10 μήνες; Τα αξιώματα αυτά θα είναι τυπικά αφού οι κάτοχοι τους θα είναι περαστικοί. Πριν προλάβουν να εξοικιωθούν με τα καθήκοντα τους θα τα παραδίδουν στον επόμενο κάτοχο, μέχρι και οι 6 να καλύψουν 10 μήνες σ’αυτό. Πως μπορεί να παραχθεί έργο υπό τέτοιες συνθήκες;
     
13) Νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού της Κύπρου από την Τουρκία.

       Ο πληθυσμιακός εμβολισμός μιας χώρας από δεύτερη, η οποία ενεργεί ως κατοχική δύναμη, με σκοπό να αλλάξει τη δημογραφική δομή της κατεχόμενης χώρας , θεωρείται ως διεθνές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο εποικισμός μιας κατεχόμενης χώρας έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Παραταύτα , ο κ. Ανάν έρχεται να νομιμοποιήσει τον εποικισμό της Κύπρου από την Τουρκία, παραγράφοντας τις αποφάσεις του Οργανισμού που προϊσταται.
     Η σχετική αναφορά στο προτεινόμενο σχέδιο λύσης, που τεκμηριώνει τη νομιμοποίηση του εποικισμού είναι:
Παράρτημα 1ο, Μέρος 7ο   Προσάρτημα 4 άρθρο 3
Μόλις τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία Ίδρυσης τα ακόλουθα άτομα θα θεωρούνται πολίτες της Κύπρου:
Α) Κάθε άτομο που είχε την Κυπριακή ιθαγένεια το 1960 καθώς και οι  κατιόντες του/της.
Β)Κάθε άτομο ηλικίας 18 ετών, που γεννήθηκε στην Κύπρο και έχει κατοικήσει μόνιμα στην Κύπρο για 7 χρόνια.
Γ)Κάθε άτομο που είναι παντρεμένο με Κύπριο Πολίτη και έχει κατοικήσει μόνιμα στην Κύπρο για δύο χρόνια.
Δ)Ανήλικα παιδιά των ατόμων που περιγράφονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες....
Επιπλέον άτομα των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται στον κατάλογο , που θα συμφωνηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη στη Συνολική Διευθέτηση, θα θεωρούνται Κύπριοι πολίτες μόλις τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία Ίδρυσης. Τα άτομα αυτά θα καταγραφούν στον κατάλογο μαζί με τους συζύγους και τα παιδιά τους...
       Με βάση τα πιο πάνω 45000 έποικοι θα νομιμοποιηθούν με βάση κατάλογο που θα συμφωνηθεί από τις 2 πλευρές. Αυτός δε είναι ένας μετριοπαθής υπολογισμός. Επιπλέον δεν υπάρχουν προβλέψεις και μηχανισμοί για μεθόδευση της εξόδου αυτών που θα φύγουν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν θα φύγει κανείς. Πως θα γίνει επαλήθευση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων; Πως θα φύγουν τα άτομα που δεν θα ανήκουν στον κατάλογο νομιμοποιηθέντων εποίκων; Ο κ. Ανάν και οι συγγραφείς του Σχεδίου δεν ασχολούνται  καθόλου με τα ουσιώδη αυτά ερωτήματα.

14) Κατάληψη στρατηγικών θέσεων από ξένους πολίτες.

         Υπάρχει , με βάση την προτεινόμενη λύση , έλεγχος στρατηγικών υπηρεσιών και εξουσιών του νέου κράτους από άτομα που δεν είναι καν πολίτες της Δημοκρατίας. Τα άτομα αυτά θα έχουν καθοριστικό λόγο στην λήψη αποφάσεων , και η ύπαρξη τους φαλκιδεύει την λαϊκή κυριαρχία που έτσι κι αλλιώς είναι παράλυτη, λόγω άλλων προνοιών του Σχεδίου. Κατωτέρω παρατίθενται χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Πίνακας: Κατανομή επιτελικών θέσεων σε νευραλγικές υπηρεσίες του κοινού κράτους

Υπηρεσία
Προέλευση αξιωματούχων σε επιτελικές θέσεις
Ε/Κ
Τ/Κ
Ξένοι
Δικαστές Ανωτάτου Δικαστηρίου
3
3
3
 Διοικητικό Συμβούλιο Κεντρικής Τράπεζας
1
1
1
Δικαστήριο Περιουσιακών Διαφορών
Ίσος αριθμός Ε/κ και Τ/κ δικαστών.
Ίσος αριθμός Ε/κ και Τ/κ δικαστών
3
Συμβούλιο Περιουσίας
2
2
3
Επιτροπή Συμφιλίωσης
2 ή 3 ή 4
2 ή 3 ή 4
1

Σε περίπτωση διαφωνιών μεταξύ των εκπροσώπων των Συνιστώντων Κρατών οι ξένοι αξιωματούχοι μεταξύ άλλων θα ελέγχουν:
Α)Την Δικαστική εξουσία με την δυνατότητα να παίρνουν προσωρινές κυβερνητικές αποφάσεις και να ψηφίζουν Νόμους , στο επίπεδο του κοινωνικού κράτους.
Β) Την Κεντρική Τράπεζα , συνακόλουθα δε την νομισματοπιστωτική πολιτική της χώρας.
Γ) Το Δικαστήριο περιουσιακών διαφορών και το Συμβούλιο περιούσίας που την επόμενη δεκαετία θα διαχειριστεί 10-15 δις.
Δ) Την Επιτροπή Συμφιλίωσης που θα έχει σημαντική επίδραση στο εκπαιδευτικό σύστημα.
        Οι αξιωματούχοι αυτοί θα διορίζονται από το Προεδρικό Συμβούλιο και θα δρούν αυτόνομα , ελέγχοντας έμμεσα στρατηγικούς τομείς του κράτους.
         Μια ιδιότυπη ξενοκρατία αναδύεται μέσα από την προτεινόμενη λύση....
         
15)  Παγίωσηκαι νομιμοποίηση των αποικιακών δικαιώματα της Βρετανίας στην Κύπρο.

       Το Σχέδιο Ανάν παγιώνει τα αποικιακά δικαιώματα της Βρετανίας επί της Κύπρου, νομιμοποιεί δε και μονιμοποιεί την εδώ παρουσία τους για πάντα. Το ντοκουμέντο που τεκμηριώνει τον ισχυρισμό αυτό είναι το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεως του 1960, που όπως έχουμε πει σε προηγούμενο κεφάλαιο, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχύ με την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν. Παραθέτω αυτούσιο το άρθρο το οποίο είναι λαλίστατο:

Συνθήκη Εγγυήσεως άρθρο 4:

Η Δημοκρατία της Κύπρου, η Ελλάς και η Τουρκία αναλαμβάνουσιν την υποχρέωσιν όπως σέβονται την ακεραιότητα των κατά τον χρόνον της εγκαθιδρύσεως της Δημοκρατίας της Κύπρου διατηρηθείσων υπό την κυριαρχίαν του Ηνωμένου Βασιλείου περιοχών και εγγυόνται την υπο του Ηνωμένου Βασιλείου χρήσιν και απόλαυσιν των διασφαλισθησομένων εις τούτο υπό της Δημοκρατίας  της Κύπρου δικαιωμάτων συμφώνως τη υπογραφείση εν Λευκωσία υπό σημερινήν ημερομηνίαν συνθήκη περί εγκαθιδρύσεως της Δημοκρατίας της Κύπρου.

         Ποια είναι όμως αυτά τα αποικιακά δικαιώματα τα οποία το Ενωμένο Βασίλειο επαναβεβαιώνει και νομιμοποιεί ελέω της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης , που επιβιώνει στο Σχέδιο Ανάν; Αυτά , με λίγα λόγια είναι τα ακόλουθα:
Α) Η διατήρηση υπό Αγγλική κατοχή 99 τετραγωνικών μιλίων του Κυπριακού εδάφους , υπό την μορφή των 2 κυριάρχων βάσεων. Αυτές καλύπτουν το 2,74% του Κυπριακού Εδάφους.
Β) Την παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων και δικαιώματος χρήσης διαφόρων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό του Αγγλικού Στρατού.
        Ενώ εύλογα τα πιο πάνω δικαιώματα της Βρετανίας θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν, με τον ισχυρισμό ότι αυτά επιβλήθηκαν από την αποικιακή δύναμη, που τότε είχε το μονοπώλιο της ισχύος στην Κύπρο, με την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάν καθίστανται σχεδόν απρόσβλητα. Ποιος θα μπορέσει να κατηγορήσει την Βρετανία ως αποικιακή δύναμη, αν ο ίδιος ο Κυπριακός λαός αναγνωρίσει το αποικιακό καθεστώς των βάσεων με την ψήφο του;
        Μένει ακόμα ένα θέμα να συζητηθεί. Αυτό είναι η πρόθεση της Βρετανίας να παραχωρήσει στην Νέα Κυπριακή Δημοκρατία , αν και όταν εγκαθιδρυθεί , 45 από τα 99 τετρ. μίλια των βάσεων και να κρατήσει τα 54 για τον εαυτό της. Καταρχήν η επιστροφή εδαφών είναι ευπρόσδεκτη. Η Βρετανία αποδίδει ημιαστικές περιοχές, οι οποίες δεν την εξυπηρετούν στρατιωτικά, το δε κόστος αστυνόμευσης τους είναι μεγάλο. Επιπλέον εφόσον  πετύχει το μείζων, που είναι η διαιώνιση της παρουσίας της στην Κύπρο, αφήνει τις περιοχές που έτσι κι αλλιώς δεν τις χρειάζεται.
    
16) Δημιουργία ενός πολυδαίδαλου και δημοσιονομικά μη βιώσιμου μορφώματος κρατών.

          Το νέο ιδιότυπο κρατικό μόρφωμα των 3 κρατών έχει περίπλοκη δομή αποτελούμενη από μια στρατιά αξιωματούχων τους οποίους ο Κυπριακός λαός θα καλείται να συντηρεί . Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει :
Α) Δύο Υπουργικά Συμβούλια των συνιστώντων κρατιδίων  συν το Προεδρικό Συμβούλιο.
Β) Τέσσερεις Βουλές , δηλαδή 2 του κοινού κράτους και 2 των συνιστώντων, με ένα σύνολο 200 Βουλευτών. Εφόσον δε οι ψηφοφόροι στην Κύπρο δεν υπερβαίνουν τις εξακόσιες χιλιάδες , θα αντιστοιχεί ένας βουλευτής σε κάθε 3000 ψηφοφόρους!
Δ)3 Αστυνομίες που η συνολική δύναμη τους δεν θα είναι μικρότερη των 8 χιλιάδων ανδρών.
Ε) Τρεις Δημόσιες υπηρεσίες που θα περιλαμβάνουν απροσδιόριστο αριθμό υπαλλήλων , που θα είναι σίγουρα μεγαλύτερος του σημερινού.
Στ) Νέες πολυάνθρωπες υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το Συμβούλιο Περιουσιών , θα χρειαστεί εκατοντάδες υπαλλήλους για να διαχειριστεί απροσδιόριστο αριθμών πολύπλοκων υποθέσεων , ανταλλαγής , αποζημίωσης κ.λ.π.
       Πόσο λειτουργικό και βιώσιμο θα είναι το πολυάνθρωπο και πολυέξοδο αυτό κράτος; Ένας πληθυσμός ίσος με τον αντίστοιχο μιας μεσαίας Ευρωπαϊκής πόλης , θα πρέπει να συντηρεί όχι ένα δημαρχείο αλλά 3 κράτη.         

17) Αποδοχή της αρχής ότι η παρανομία και η εθνοκάθαρση δημιουργεί δίκαιο.

       Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα από την εφαρμογή της λύσης Ανάν στο πρόβλημα μας; Απλούστατα ότι η κατοχή δημιουργεί δίκαιο. Ότι μια χώρα, αν είναι αρκετά ισχυρή μπορεί να παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου, ατιμώρητα. Ότι το δίκαιο στην ανθρώπινη κοινωνία δεν ορίζεται από αντικειμενικές ηθικές αρχές με οικουμενική ισχύ αλλά προσαρμόζεται στο θέλημα του ισχυρού. Είσαστε σε θέση να κάνετε μια γενοκτονία; Ένα εθνικό ξεκαθάρισμα; Να επιβάλεται ρατσιστικές λύσεις; Να εξισώσετε την μειοψηφία με την πλειοψηφία; Μην στενοχωριέστε. Βέβαια οι αδικημένοι θα διαμαρτυρηθούν λίγο στην αρχή, αλλά μετά θα δεκτούν ότι τους κάνατε για να αποφύγουν τα ...χειρότερα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα , οι καταστατικοί χάρτες και οι διακυρήξεις για τις αρχές και τις αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού είναι παρηγοριά για αφελείς. Πραγματική ισχύ έχει μόνο ένας Νόμος, αυτός της ζούγκλας σύμφωνα με τον οποίο το μεγαλύτερο θηρίο κατατρώει το μικρότερο και αλίμονο σε εκείνον που δεν έχει την ισχύ με το μέρος του.
        Η προτεινόμενη λύση είναι ένα πισωγύρισμα του ανθρώπινου πολιτισμού στην βαρβαρότητα, ένας ακόμη θρίαμβος της ωμής βίας πάνω στις διακυρήξεις πολιτισμού, που δεν κατάφεραν ακόμα να μετουσιωθούν από θεωρία σε πράξη. Αποτελεί αναβίωση του ρατσισμού , στην πλέον πολιτισμένη γωνιά της γης που είναι η Ευρώπη. Η λεγόμενη Ευρωπαϊκή έννομη τάξη και η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γηραιά ήπειρο δέχονται καίριο πλήγμα, αφού θα δημιουργηθούν Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στον  υποτίθεται ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο. Ενώ δε οι άμεσα ζημιωμένοι από την προτεινόμενη λύση θα είναι οι Ελληνοκύπριοι, μακροπρόθεσμα το πλήγμα για την Ευρώπη θα είναι ουσιαστικό. Το άμεσο θύμα της λύσης είναι η Κύπρος , μακροπρόθεσμα όμως θα πληγεί και η Ευρώπη και όχι μόνο από την ηθική πλευρά.
       Περεταίρω είναι φανερό ότι αποτελούμε μια κοινωνία χωρίς αντιστάσεις, που μια γενιά μετά το 1974 αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα της βίας. Μια κοινωνία μαζοχιστική που τιμωρεί τον εαυτό της και δικαιώνει τους θύτες της.

18) Αναδρομική νομιμοποίηση του ψευδοκράτους .

         Η προτεινόμενη λύση νομιμοποιεί αναδρομικά σε επίπεδο νομοθετικής εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας , την υποτελή στην Τουρκία παράνομη και μη αναγνωρισμένη διοίκηση των κατεχομένων. Αυτό βγαίνει ως συμπέρασμα από το άρθρο 12 της Ιδρυτικής Συμφωνίας που παραθέτω αυτούσιο για τεκμηρίωση των ισχυρισμών μου.

 Ιδρυτική Συμφωνία άρθρο 12:
Οποιαδήποτε πράξη είτε νομοθετικής, εκτελεστικής ή δικαστικής αρχής , η οποία έγινε πριν την έναρξη ισχύος της παρούσης Συμφωνίας αναγνωρίζεται ως έγκυρη και , νοουμένου ότι δεν είναι ασύμβατη και/ ή αντίθετη  με οποιαδήποτε άλλη διάταξη της παρούσας Συμφωνίας , συνεχίζει να ισχύει και μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας Συμφωνίας. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ισχύ τέτοιων πράξεων για λόγους που συνέβησαν πριν την έναρξη της ισχύος της παρούσας συμφωνίας.

       Η πάγια αξίωση του Ντενκτάς για νομιμοποίηση και αναγνώριση του αποσχιστικού καθεστώτος του γίνεται αποδεκτή . Γιατί θα πρέπει να νομιμοποιήσουμε αναδρομικά την παρανομία; Γιατί δε ο Γ. Γ. Των Η.Ε. που υποτίθεται είναι ο προασπιστής της διεθνούς νομιμότητας εξισώνει αναδρομικά το νόμιμο κράτος με την παρανομία; Πέραν της αναγνώρισης νομιμότητας στο ψευδοκράτος, υπάρχει μερική αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εφόσον τίθεται στο ίδιο επίπεδο με το παράνομο καθεστώς ... αναδρομικά.
     
19) Η υποχρέωση του προέδρου να διατηρήσει το Σύνταγμα της Κύπρου

          Έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το δικαίωμα να υπογράψει λύση η οποία διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία; Έχει ο πρώτος πολίτης το δικαίωμα να καταργήσει το Σύνταγμα; Ανεπιφύλακτα όχι. Αυτή όμως η θέση δεν είναι η υποκειμενική άποψη του γράφοντος και μόνο. Είναι επιταγή του Συντάγματος , η οποία υπάρχει στην διαβεβαίωση που ο Πρόεδρος έδωσε στην Βουλή όταν εγκαταστάθηκε στο αξίωμα του. Παραθέτω αυτούσιο το σχετικό άρθρο προς τεκμηρίωση των προαναφερθέντων:

Κυπριακό Σύνταγμα ,Αρθρο 42(1):

Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαθίστανται υπό της Βουλής, ενώπιον της οποίας δίδουσιν την κάτωθι διαβεβαίωσιν:

Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου.

        Το Σύνταγμα είναι σαφές. Ο Πρόεδρος υπόσχεται ενώπιον των αντιπροσώπων του λαού ότι θα είναι πιστός στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εις την όλη έννομη τάξη του κράτους μας, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της οποίας διαβεβαιώνει ότι θα υπερασπίσει. Προφανώς ο Ανώτατος αξιωματούχος του κράτους δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει το κράτος και να μετατρέψει τον εαυτό του σε Συμπρόεδρο της νέας Τάξης Πραγμάτων. Βέβαια κάθε Πρόεδρος , ως άτομο , σταθμίζοντας διάφορα γεγονότα, έχει το δικαίωμα να παραιτηθεί. Ο Θεσμός της Προεδρίας του κράτους όμως είναι πάνω από τον εκάστοτε κάτοχο της θέσης.
        Υπάρχει όμως τρόπος για αλλαγή του παρόντος Συντάγματος; Αν ο Πρόεδρος δεν μπορεί να αλλάξει το παρόν Σύνταγμα , ποιος μπορεί να το αλλάξει; Η Βουλή του Κράτους μπορεί , με πλειοψηφία 2/3, να τροποποιεί μόνο τα μη θεμελιώδη άρθρα του . Όμως ένα δημοκρατικό και πραγματικά ελεύθερο κράτος πρέπει να έχει το δικαίωμα μέσω εσωτερικών αντιπροσωπευτικών μηχανισμών να αλλάζει το Σύνταγμα της αν και όταν θέλει.
       Η αλλαγή του Κυπριακού Συντάγματος και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας , πρέπει να γίνει από μια αντιπροσωπευτική συνέλευση του Κυπριακού λαού , Ελλήνων και Τούρκων. 45 χρόνια μετά τη Ζυρίχη έπρεπε να έχουμε καταλάβει ότι ο καιρός των δοτών Συνταγμάτων και των επιδιαιτητών έχει παρέλθει....



Μιχάλης Α. Πόλης
5/3/2004.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου