Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Γεωμετρική κατασκευή των ριζών των φυσικών αριθμών

Μπορούμε με τη βοήθεια των ορθογωνίων τριγώνων να κατασκευάσουμε γεωμετρικά ευθύγραμμα τμήματα ίσα σε μήκος με την τετραγωνική ρίζα των φυσικών αριθμών. Αυτο μπορεί να γίνει ως εξής: Έστω ΑΒΚ ορθογώνιο ισοσκελές τρίγωνο με ορθή τη γωνία Α και  ΑΚ = ΑΒ = 1. Εκ του πυθαγορείου θεωρήματος είναι φανερό ότι η υποτείνουσα του ορθογωνίου τριγώνου ΒΚ =  2. 
Ακολούθως επί του σημείου Β της υποτείνουσας φέρουμε κάθετο ΒΓ = 1 και σχηματίζουμε το ορθογώνιο τρίγωνο ΚΒΓ με κάθετες πλευρές ΒΓ=1 και ΚΒ= 2. Εφαρμόζουμε το πυθαγόρειο θεώρημα επί του ορθογωνίου τριγώνου ΚΒΓ και υπολογίζουμε την υποτείνουσα του. Πράγματι: ΚΓ = 3. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία φέροντες κάθετο στο σημείο Γ της ΚΓ. Έστω η κάθετος ΓΔ=1 και το ορθογώνιο τρίγωνο που σχηματίζεται το ΚΓΔ έχει υποτείνουσα την ΚΔ. Εκ του πυθαγορείου θεωρήματος προκύπτει ότι η ΚΔ =   4 = 2.

Μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία άπειρες φορές και να σχηματίσουμε διαδοχικά ορθογώνια τρίγωνα με υποτείνουσες ίσες με τις διαδοχικές ρίζες των φυσικών αριθμών  5,  6.....

Τα πιο πάνω φαίνονται στο σχήμα που ακολουθεί:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου