Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Πιττακός ο Μυτιληναίος μέρος Α

 Η καταγωγή του Πιττακού φτάνει από τη Θράκη, καθώς με βάση κάποιες πληροφορίες¹ ο πατέρας του Υρράδιος ήταν Θρακιώτης. Συνεργάστηκε με τον λυρικό ποιητή Αλκαίο και τα αδέλφια του και ανέτρεψαν τον τύραννο της Λέσβου Μέλαγχρο. Σε μάχη με τους Αθηναίους για την περιοχή του Σιγείου κοντά στον Ελλήσποντο, στρατηγός των Μυτιληναίων ήταν ο Πιττακός. Οι αντιμαχόμενοι συμφώνησαν όπως η μάχη κριθεί με μονομαχία των στρατηγών. Χρησιμοποιώντας δίκτυ, ο Πιττακός κατόρθωσε να σκοτώσει στην μονομαχία  τον στρατηγό των Αθηναίων Φρίτωνα, να κερδίσει την μάχη και τη διαφιλονικούμενη περιοχή³. 

Οι Λέσβιοι τίμησαν τον Πίττακο  και του έδωσαν την εξουσία στο νησί για δέκα χρόνια. Στην περίοδο αυτή βελτίωσε το πολίτευμα με βάση νόμους που θέσπισε. Ύστερα παραιτήθηκε και έζησε ακόμα δέκα χρόνια.  Οι συμπατριώτες του τον τίμησαν δίνοντας του


ένα κομμάτι γης όμως αυτός έδειξε ευσέβεια και  πρόσφερε το μισό στους πατρώους θεούς, λέγοντας αινιγματικά ότι το μισό είναι περισσότερο από το σωστό. Σε μια άλλη περίπτωση ο Κροίσος βασιλιάς της Λυδίας δοκίμασε να δωροδοκήσει τον Πιττακό. Αυτός αρνήθηκε λέγοντας του ότι είχε διπλάσια χρήματα από όσα χρειαζόταν.

Η Παμφίλη⁴ αναφέρει ότι ο Πιττακός διακρινόταν για την πραότητα του και συγχώρησε ακόμα και τον φονιά του γιού του.  Ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος όμοια λέει ότι ο Πιττακός συγχώρησε και άφησε ελεύθερο τον Αλκαίο ενώ θα μπορούσε να του πάρει τη ζωή. Επειδή στη Λέσβο είχαν μεγάλη παραγωγή κρασιού και υπήρχε πρόβλημα αλκοολισμού όρισε διπλασιασμό των ποινών αν οι παραβάτες συλλαμβάνονταν να παρανομούν μεθυσμένοι.

Σημειώσεις

1.       Η πληροφορία προέρχεται από τον Περιπατητικό Δούρη, μαθητή του Θεόφραστου. (340 – 270 π. Χ)

2.       Η ανατροπή της τυραννίας στη Λέσβο πρέπει να έγινε το 612 π.Χ.

3.       Σε μια άλλη εκδοχή την οποία αναφέρει ο Απολλόδωρος στα Χρονικά του, οι Αθηναίοι κέρδισαν την διαφιλονικούμενη περιοχή δικαστικά, με δικαστή τον τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο

4.       Έζησε τον 1ο μ. Χ. αιώνα.  Έγραψε το έργο Σύμμικτα Υπομνήματα στο οποίο αποθησαύρισε σημαντικές πληροφορίες για σημαντικές προσωπικότητες της αρχαιότητας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου