Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Βίας ο Πριηνεύς, μέρος Α

 Διογένης Λαέρτιος, Βίοι Φιλοσόφων, Α 82 – 84 

Ο Βίας ο γιος του Τευτάμου από την Πριήνη θεωρείται από το Σάτυρο² ο κορυφαίος των εφτά σοφών. Υπάρχουν συγκρουόμενες πληροφορίες για την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση. Ο Φανόδικος³ αναφέρει ότι εξαγόρασε κάποιες αιχμάλωτες κοπέλες από την Μεσσήνη και αφού τις ανάθρεψε σαν κόρες του, τις προίκισε και τις έστειλε στις οικογένειες τους. Κάποιοι ψαράδες στην Αττική έπιασαν στα δίκτυα τους τρίποδα με την επιγραφή «Για το σοφό». Ο πατέρας των γυναικών που έσωσε από τα σκλαβοπάζαρα, ζήτησε από τη συνέλευση του λαού να στείλουν τον τρίποδα στον Βίαντα. Ο λαός αφού έμαθε την ιστορία δέχτηκε. Όταν ο Βίας πήρε τον τρίποδα δεν τον πήρε λέγοντας: «Ο Απόλλωνας είναι σοφός». Αφιέρωσε λοιπόν το δώρο στο ναό του Απόλλωνα.⁴

Ο Αλυάττης⁵ πολιορκούσε την Πριήνη. Ο Βίας για να σώσει την πόλη μηχανεύτηκε το εξής στρατήγημα: Πάχυνε δύο μουλάρια και τα άφησε να πάνε στο στρατόπεδο του αντιπάλου του τάχα πως διέφυγαν. Ο Αλυάττης όταν τα είδε απελπίστηκε γιατί σκέφτηκε ότι οι κάτοικοι της Πριήνης θα είχαν μεγάλο απόθεμα τροφίμων για να δίνουν τόσο φαγητό ακόμα και στα ζωντανά τους. Αφού όμως η πόλη δεν ήταν στα πρόθυρα του λιμού δεν επρόκειτο να παραδοθεί. Έστειλε λοιπόν αγγελιαφόρο στην πόλη για διαπραγματεύσεις, αλλά και να δει με τα μάτια του την κατάσταση.


Τότε ο Βίαντας έβαλε τους κατοίκους να κάνουν σορούς από άμμο σε περίοπτες περιοχές της πόλης  και στην επιφάνεια τους έβαλε το λίγο σιτάρι που είχαν για να φαίνεται ότι ήταν τεράστιοι σωροί από σιτάρι. Όταν ο αγγελιαφόρος μετάφερε στον Αλυάττη την είδηση ότι η Πριήνη είχε τεράστιο απόθεμα σίτου, αυτός αποφάσισε να διακόψει την πολιορκία και η πόλη σώθηκε. Μετά από λίγο καιρό ο Αλυάττης κάλεσε το Βίαντα στη Λυδία ο Βίας όμως απάντησε ««Ἀλυάττῃ κελεύω κρόμμυα ἐσθίειν [ἴσον τῷ κλαίειν].»

Ο Βίας ήταν σπουδαίος ρήτορας. Χρησιμοποιούσε πάντοτε τη δεινότητα του λόγου του για να υπερασπίζεται το δίκαιο. Ως δικαστής ήταν παροιμιώδης η προσήλωση του στην απονομή του δικαίου. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Δημόδικος από την Λέρο: Αν τύχει να είσαι δικαστής δίκαζε όπως δικάζουν στην Πριήνη. Επίσης ο Ιππώνακτας⁶ λέει χαρακτηριστικά « Αν τυχόν δικάζεις προσπάθησε να ξεπεράσεις τον Βίαντα τον Πριηνέα στην απονομή της δικαιοσύνης»

Πέθανε σε μεγάλη ηλικία κατά τη διάρκεια μιας δίκης στην οποία επιτυχώς υπερασπίστηκε ένα κατηγορούμενο.

Σημειώσεις

1.       Πριήνη: Πόλη της Ιωνίας στην Καρία ( Νοτιοδυτική Μ. Ασία )

2.       Σάτυρος: Βιογράφος και περιπατητικός φιλόσοφος. Έζησε γύρω στο 200 π.Χ. στην Κάλλατη (Εύξεινος Πόντος )

3.       Ιστορικός, μαθητής του Θεόφραστου και περιπατητικός. (340 π.Χ. – 270π.Χ)

4.       Κατά μία άλλη εκδοχή αφιέρωσε τον Τρίποδα στον ναό του Ηρακλή στη Θήβα.

5.       Αλυάττης: Βασιλιάς της Λυδίας, πατέρας του Κροίσου.

6.       Ποιητής του 6ου π.Χ. αιώνα από την Έφεσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου