Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Ο Σόλωνας στην εξορία

 Ο Σόλωνας στην εξορία. (Διογένης Λαέρτιος, Βίοι Φιλοσόφων, Α 50-52)

Σόλωνας και Κροίσος

Κατά την επίσκεψη του στον βασιλιά των Λυδών ο Κροίσος τον ρώτησε. Ποιον θεωρείς ευτυχισμένο; Ο Σόλωνας απάντησε: Τον Τέλλο τον Αθηναίο , τον Κλέοβη και τον Βίτωνα όπως διασώζει ο Ηρόδοτος. Άλλες πηγές διασώζουν μια διαφορετική εκδοχή της ίδιας ιστορίας. Ο Κροίσος φόρεσε όλα τα στολίδια του και καθήμενος


στον θρόνο ρώτησε με έπαρση τον Σόλωνα: «Είδες ποτέ σου πιο εξαίσιο θέαμα;» Και ο Αθηναίος σοφός απάντησε: «Οι πετεινοί, οι φασιανοί και τα παγώνια είναι ωραιότερα. Γιατί τα στολίδια τους είναι φυσικά και όχι κατασκευασμένα από ανθρώπους, άρα είναι χίλιες φορές πιο όμορφα.

Σόλοι της Κιλικίας και Σόλοι της Κύπρου

Φεύγοντας από τη Λυδία ο Σόλωνας πήγε στην Κυλικεία απέναντι από την Κύπρο και ίδρυσε την πόλη Σόλοι στην οποία εγκατέστησε Αθηναίους εποίκους. Καθώς περνούσε ο καιρός η γλώσσα τους αλλοιώθηκε. Από το γεγονός αυτό δημιουργήθηκε η λέξη «σολοικισμός» που σημαίνει την ομιλία με λανθασμένη σύνταξη. Πρέπει όμως για αποφυγή συγχύσεως να διακρίνουμε τους Σόλους της Κιλικίας από τους Σόλους της Κύπρου. Οι κάτοικοι της δεύτερης λέγονται Σόλιοι ( Σολιάτες) ενώ της πρώτης Σολείς.

Επιστολή Σόλωνα προς Αθηναίους.

Όταν έφτασαν στο Σόλωνα νέα από τους Αθηναίους από την τυραννία του Πεισίστρατου ο σοφός νομοθέτης  έγραψε στους συμπολίτες του:

«Για τα κακά που σας κτυπούν εξαιτίας της τυραννίας να μην μέμφεστε τους θεούς αλλά τη δική σας ξεροκεφαλιά. Ενώ όταν κοιτάτε τα ατομικά σας συμφέροντα είσαστε πονηροί σαν τις αλεπούδες, στην συνέλευση σαν πάτε ομαδικά για να διαχειριστείτε τα κοινά θέματα της πόλης σας καταλαμβάνει η βλακεία  και η αβουλία. Δίνετε πίστη στα λόγια των δημαγωγών και δεν τους κρίνετε από τα έργα τους. Έτσι καταλήγετε να διοικήστε από ιδιοτελείς τυράννους και όχι από ηγέτες που προάγουν το συλλογικό καλό της πόλεως.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου