Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Σόλωνας: Νόμοι και ρητά Μέρος Α.

Σόλωνας: Νόμοι  και ρητά Μέρος Α. (Διογένης Λαέρτιος, Βίοι Φιλοσόφων, Α 55-57)

Ο Σόλωνας είπε ότι ο μέσος όρος διάρκειας της ανθρώπινης ζωής είναι 70 χρόνια. Το νομικό του σύστημα θεωρήθηκε το καλύτερο. Όρισε ότι όποιος αδιαφορεί για τη μέριμνα των γερόντων γονιών του να χάνει τα πολιτικά του δικαιώματα. Όμοια ποινή επέβαλε  σε αυτούς που ξεπουλούσαν σπάταλα την πατρική τους περιουσία. Ο Σόλωνας αντιπαθούσε τους τεμπέληδες γι’ αυτό όρισε πως αυτούς που αποφεύγουν την εργασία να μπορεί ο καθείς να τους καταγγείλει. Παρόμοιο νόμο, κατά το ρήτορα Λυσία είχε όρισει και ο Δράκοντας.

Όποιος πουλούσε το σώμα του για σκοπούς πορνείας έχανε το δικαίωμα να μιλά (και κατ’ επέκταση να ψηφίζει ) στη λαϊκή συνέλευση. Μείωσε τις αποζημιώσεις των ολυμπιονικών σε 500 δραχμές και για τους νικητές στα Ίσθμια στις 100. Ως αντιστάθμισμα αύξησε τις συντάξεις των συγγενών όσων πέθαιναν στον πόλεμο και όρισε πως τα παιδιά τους έπρεπε να συντηρούνται και να μορφώνονται με δημόσια δαπάνη. Ως αποτέλεσμα της φροντίδας του κράτους για τους πεσόντες,


ο Διογένης αναφέρει πως διακρίθηκαν πολλοί στον πόλεμο, όπως οι Μαραθωνομάχοι. Αντίθετα η μείωση της αντιμισθίας των αθλητών, μείωσε το οικονομικό βάρος που αυτοί αποτελούσαν για την πατρίδα τους με τα ισόβια προνόμια που απολάμβαναν εις βάρος του δημοσίου.

Ο Σόλωνας απαγόρεψε να γίνεται κηδεμόνας ορφανών, άτομο το οποίο κληρονομούσε την περιουσία τους. Με τον τρόπο αυτό μειώθηκαν τα εγκλήματα για λόγους κληρονομιάς. Ο Σόλωνας απαγόρεψε στους τεχνίτες που χάραζαν δακτυλιδόπετρες να κρατούν τα αποτυπώματα των δακτυλιδιών που πούλησαν για να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των αγοραστών. Η ποινή σε αυτόν που έβγαλε μάτι μονόφθαλμου, ήταν να του αφαιρεθούν και τα δυο του μάτια. Άτομο που κάνει ανάληψη χρημάτων που δεν του ανήκουν τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών. Επειδή ήθελε οι άρχοντες να είναι πάντοτε νηφάλιοι αξιοπρεπείς και Ολύμπιοι, όρισε να τιμωρείται με αφαίρεση ζωής ο άρχοντας που κατ’ επανάληψη συλλαμβάνεται μεθυσμένος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου