Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Σόλωνας ο Αθηναίος και Σεισάχθεια

 Σόλωνας ο Αθηναίος και διαγραφή των αγροτικών χρεών (Διογένης Λαέρτιος, Βίοι Φιλοσόφων, Α 45)

Ο πρώτος Νόμος που πέρασε ο Σόλωνας¹, ο γιος του Εξηκεστίδη από τη Σαλαμίνα, ήταν η Σεισάχθεια². Τα χρέη χαρίστηκαν προς μεγάλη ανακούφιση των πολυάριθμων χρεωστών. Κυρίως ανακουφίστηκαν οι αγρότες και οι φτωχοί μικροκτηματίες της Αττικής, ενώ οι πλούσιοι τοκογλύφοι δεν είδαν το νόμο με καλό μάτι.  Για να δώσει το καλό παράδειγμα στους δανειστές, ο Σόλωνας πρώτος χάρισε τα εφτά τάλαντα που


διάφοροι χρωστούσαν στον πατέρα του. Με τη ρύθμιση αυτή πολλοί άνθρωποι γλύτωσαν από τη δουλεία, αφού αναγκάζονταν λόγω φτώχειας να ζητούν δάνεια με επαχθείς όρους. Αρκετοί, μη έχοντας ακίνητη περιουσία να βάλουν ενέχυρο, έβαζαν υποθήκη τον ίδιο τον εαυτό τους. Έτσι ουκ ολίγοι Αθηναίοι κατάντησαν δούλοι λόγω χρεών. Και μόνο η θέσπιση του πρωτοποριακού και φιλολαϊκού αυτού νόμου, ήταν ικανή να χαρίσει στον Αθηναίο σοφό την αθανασία.

Στη συνέχεια ο Αθηναίος νομοθέτης θέσπισε και άλλους Νόμους τους οποίους κατέγραψε σε περιστρεφόμενους πίνακες.

Σημειώσεις

1.       Βίοι Φιλοσόφων, Α62. Ο Διογένης αναφέρει ότι ο Σόλωνας άκμασε στο τρίτο έτος της 46ης Ολυμπιάδας δηλαδή το 593 π.Χ. κατά το οποίο ήταν άρχοντας της Αθήνας και θέσπισε τους νόμους του. Πέθανε σε ηλικία 80 ετών στην Κύπρο. Άφησε παραγγελία να μεταφέρουν τα οστά του στη Σαλαμίνα και αφού τα αποτεφρώσουν να σκορπίσουν τις στάχτες στο νησί. Στο άγαλμα που στήθηκε στη γενέτειρα του γράφτηκε:

Μήδων δικον παύσατ’ βριν, ἥδε Σόλωνα τόνδε τεκνοῖ Σαλαμίς Θεσμοθέτην ιερόν

2.       Σεισάχθεια εκ των λέξεων σείω και άχθος που σημαίνει αποφορτώνω, διώχνω το βάρος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου